Σε αναγκαστική προσγείωση προχώρησε επιβατικό αεροσκάφος Boeing 777. Το συμβάν έλαβε χώρα στο την Πέμπτη 7/3,.

Ads

Το αεροπλάνο έχασε έναν τροχό του κατά την προσπάθεια απογείωσής του. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών συμβάντων τελευταία με τα εμβληματικά μοντέλα της αμερικανικής βιομηχανίας.

Το αεροσκάφος της United Airlines εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό την Οζάκα της Ιαπωνίας και είχε 249 επιβάτες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Το βίντεο του συμβάντος

Βίντεο που διακινήθηκε στο διαδίκτυο και μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, παρουσιάζει τον έναν από τους τροχούς του συστήματος προσγείωσης του Μπόινγκ να πέφτει, μερικά δευτερόλεπτα, αφού απογειώνεται από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ads

Όπως φαίνεται στο εν λόγω βίντεο, το ελαστικό του αεροσκάφους αναπήδησε και η πορεία του τερματίστηκε σε χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου. Προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα, πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KRON4.

Κενά στους ελέγχους της Boeing

Το αεροσκάφος του τύπου αυτού διαθέτει έξι τροχούς σε κάθε σκέλος του συστήματος προσγείωσης, ώστε να μπορεί να προσεδαφίζεται με ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς τροχού.

Η αναγκαστική προσγείωση συνέβη δυο μήνες μετά από συμβάν στο οποίο ενεπλάκη άλλο μοντέλο της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, πόρτα σε έξοδο κινδύνου στο φτερό ενός Boeing 737 MAX 9 της εταιρείας Alaska Airlines αποκολλήθηκε από την καμπίνα λίγο μετά την απογείωσή του.

Διενεργούνται έρευνες από τις αρμόδιες αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές για την ασφάλεια των αερομεταφορών. Να σημειωθεί ότι σχετική έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που ορίστηκε από τον εποπτικό φορέα, την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), επεσήμανε κενά στους ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας της Boeing.