«Μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που ετοιμάζει ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post.

Ads

Μάλιστα, ο Πομπέο εκτίμησε ότι το σχέδιο θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό ή θα θεωρηθεί «ανεφάρμοστο.

Το σχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί  να επιλύσει τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων και που ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα», αναμένεται να παρουσιαστούν την 25η και την 26η Ιουνίου σε μια διάσκεψη που οργανώνεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν.

Το σχέδιο έχει απορριφθεί ήδη από τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον αξιόπιστος μεσολαβητής, εξαιτίας της πάγιας υποστήριξής της προς το Ισραήλ.

Ads

Το σχέδιο «μπορεί να απορριφθεί», προειδοποίησε ο Πομπέο την Τρίτη, κατά τη διάρκεια κατ’  ιδίαν συνάντησής του με τους προέδρους των ισχυρότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Μπορεί εντέλει ο κόσμος να πει “δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, δεν έχει κάποιο όφελος για μένα”, ή “περιέχει δύο καλά κι εννιά άσχημα, δεν θα πάρω, ευχαριστώ”», κατά την εφημερίδα, που επικαλείται μια ηχητική καταγραφή όσων είπε ο Πομπέο στη συνάντηση αυτή, η οποία περιήλθε σε γνώση της.

«Κατανοώ το γιατί ο κόσμος θεωρεί πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Κατανοώ αυτή την αντίληψη. Ελπίζω μόνο ότι θα δοθεί χώρος να ακουστεί και ότι θα επιτραπεί να γίνει κατανοητό τι προβλέπει», πρόσθεσε.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, προετοιμάζει εδώ και καιρό το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Είχε πει ότι θα ανέμενε το αποτέλεσμα των ισραηλινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον Απρίλιο, κατόπιν το τέλος του Ραμαζανιού, στις αρχές του Ιουνίου, για να το παρουσιάσει.

Όμως μπροστά στην ανικανότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στενού συμμάχου του Τραμπ, να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας, το ισραηλινό κοινοβούλιο, η Κνέσετ, τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της πρότασης να διαλυθεί και οι ψηφοφόροι θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες τη 17η Σεπτεμβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ουσιαστικά διακόψει τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου ο Τραμπ, ερχόμενος σε ρήξη με τη διεθνή συναίνεση δεκαετιών, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Το σχέδιο των ΗΠΑ εξ όσων έχουν γίνει γνωστά αφήνει κατά μέρος τη λύση των δύο κρατών.

Ο Κούσνερ δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν «αυτοδιάθεση», εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του αν οι Παλαιστίνιοι είναι σε θέση να κυβερνήσουν οι ίδιοι το κράτος τους.

Ο Κούσνερ δήλωσε στην εκπομπή Axios on HBO: «αυτές είναι μεγάλες προσδοκίες», όταν ρωτήθηκε αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναμένουν από το σχέδιό του να σταματήσει η ισραηλινή κυβερνητική και στρατιωτική παρέμβαση στα εσωτερικά τους. «Αν δεν υπάρχει σωστή κυβερνητική δομή και σωστή ασφάλεια, όταν οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο της τρομοκρατίας, αυτό πλήττει τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή ηγεσία μποϊκοτάρει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Παλαιστινιακού, τις οποίες ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «τη συμφωνία του αιώνα». Αν και ο Κούσνερ συντάσσει το σχέδιο αυτό εδώ και δύο χρόνια υπό άκρα μυστικότητα, κάποιοι Παλαιστίνιοι και Άραβες αξιωματούχοι θεωρούν ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ και δεν θα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Εξάλλου η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Μπαχρέιν, στη διάρκεια της οποίας θα αποκαλυφθεί το οικονομικό σκέλος του σχεδίου

Ο Κούσνερ απέφυγε για μία ακόμη φορά να δηλώσει ξεκάθαρα αν το σχέδιό του περιλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί εδώ και χρόνια τη βασική αμερικανική πολιτική για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ωστόσο επεσήμανε: «Πιστεύω ότι (οι Παλαιστίνιοι) θα πρέπει να έχουν αυτοδιάθεση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες μέχρι να παρουσιάσουμε το ίδιο το σχέδιο».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους χωρίς την παρέμβαση του Ισραήλ, ο Κούσνερ απάντησε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Θα πρέπει να το δούμε. Ελπίζω ότι με τον καιρό να είναι σε θέση να κυβερνήσουν μόνοι τους το κράτος τους».

Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε ο γαμπρός του Τραμπ, «πρέπει να έχουν ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα (…) ελευθερία του Τύπου, ελευθερία της έκφρασης, ανεκτικότητα για όλες τις θρησκείες» προτού οι παλαιστινιακές περιοχές καταστούν «επενδύσιμες».

«Δεν είμαι εδώ για να με εμπιστευθούν», τόνισε εξάλλου ο Κούσνερ όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να μην τον εμπιστεύονται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να κρίνει το σχέδιό του βάσει του «αν πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να βρει ένα δρόμο προς μια καλύτερη ζωή ή όχι».