Άμεση παύση στη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ζητούν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Αν και η παρενέργεια χαρακτηρίζεται ως «σπάνια», εξαιτίας της σοβαρότητάς της ζητείται το «πάγωμα» των εμβολιασμών τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις.

Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Η εισήγηση έρχεται μόλις 24ωρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης παράδοσης εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη με τον αρμόδιο επίτροπο Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν να αναφέρει πως η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο. 

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως η χώρα αναμένεται να παραλάβει την Τετάρτη (14 Απριλίου) 33.600 δόσεις του εμβολίου της αμερικάνικης εταιρείας, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.