Είκοσι δύο νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του στρατιώτη Bradley Manning, ο οποίος κρατείται από τον Μάιο του 2010 ως ύποπτος για την παράδοση χιλιάδων απορρήτων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον ιστότοπο WikiLeaks. Μεταξύ των νέων κατηγοριών είναι και η κατηγορία της «συνεργασίας με τον εχθρό», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ads

Η κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό επισύρει τη θανατική ποινή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή αποφάσισε ότι δεν θα ζητήσει την επιβολή της, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής δικαιοσύνης για την περιφέρεια της Ουάσινγκτον Τζον Χάμπερλαντ, προσθέτοντας ότι ο 23χρονος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο νεαρός αναλυτής πληροφοριών που υπηρέτησε στο Ιράκ κρατείται σε αυστηρή απομόνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στρατιωτική φυλακή της Βιρτζίνια. Κατά του Manning είχαν ήδη απαγγελθεί 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και το «κατέβασμα» και η μετάδοση εγγράφων και ντοκουμέντων για τα οποία δεν είχε εξουσιοδότηση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το βίντεο της δολοφονικής επίθεσης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πολίτες και δημοσιογράφοι.

Ο 23χρονος Bradley Manning κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος στη συνέχεια τα δημοσίευσε, στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και χιλιάδες εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ανά τον κόσμο πρεσβειών των ΗΠΑ.

Ads