Την παραπομπή 13 Ρώσων υπηκόων και τριών οργανώσεων με την κατηγορία της «συνωμοσίας» και της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και τις πολιτικές διαδικασίες, αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ. Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι τα πρόσωπα και οι οργανώσεις κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για διάπραξη απάτης μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη, ενώ άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας. Μεταξύ των οργανώσεων που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι ρωσικές οργανώσεις άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Οι κατηγορίες

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους.

Ads

Στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν η «στήριξη στον Τραμπ (…) και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον». Μεταξύ άλλων, φέρονται να πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή. 

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις φέρονται να εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 οι Ρώσοι διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ ενώ στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, άρχισαν να ενθαρρύνουν τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους άρχισαν επίσης, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεων στο Facebook, να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία. Μετά την εκλογή του Τραμπ οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

«Δεν επηρεάστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών»

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ροζενστάιν, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ξεκινήσει έναν «πόλεμο πληροφοριών», ωστόσο, σημείωσε ότι στο κατηγορητήριο δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός ότι η ανάμιξη αυτή επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει επίσης κανένας ισχυρισμός ότι Αμερικανοί πολίτες ενεπλάκησαν εν γνώσει τους σε αυτήν την ανάμιξη. 

«Η παραπομπή δείχνει ότι οι Ρώσοι ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Ο υφυπουργός σημείωσε τέλος ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα και ότι θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για την έκδοση των υπόπτων.

Η αντίδραση των Ρώσων

Οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι πολίτες παρενέβησαν στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παράλογοι, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεκατρείς άνθρωποι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ; Δεκατρείς εναντίον μυστικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων; Εναντίον υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, εναντίον των πιο σύγχρονων τεχνολογιών; Παράλογο; Ναι», έγραψε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στο Facebook.