Ο φετινός Ιούλιος έχει σπάσει πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας και αναμένεται να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ και την χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Ads

Οι πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν η θερμότερη περίοδος τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί ποτέ και είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι ο μήνας θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ και ο θερμότερος μήνας στην Ιστορία και μάλιστα «με σημαντική διαφορά» με τον αμέσως προηγούμενο, ανέφεραν οι οργανισμοί σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη, 27 Ιουλίου.

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες σχετίζονται με καύσωνες σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και συνδέονται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

«Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ αποτελούν μέρος της τάσης δραστικής αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών» δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus.

Ads

«Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός αυτών των αυξανόμενων θερμοκρασιών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ανθρωπογενείς εκπομπές.

Τα αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, έχουν θερμαντική επίδραση στον κόσμο λόγω της ικανότητάς τους να παγιδεύουν τη θερμότητα. Η αυξανόμενη ποσότητα αυτών στην ατμόσφαιρα λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη.

Ο κόσμος πρέπει να μειώσει γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψει τη δραστική αλλαγή του κλίματος, η οποία θα οδηγούσε σε περισσότερους καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες και θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η κλιματική κρίση είναι ήδη αισθητή, γεγονός που θα απαιτήσει μέτρα προσαρμογής, όπως η προετοιμασία των πόλεων για τους καύσωνες και τις πλημμύρες.

«Πρόγευση του μέλλοντος»

Τον Ιούλιο σημειώθηκαν πυρκαγιές, πλημμύρες και καύσωνες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ειδικότερα, επλήγησαν σοβαρά από πυρκαγιές, με ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος να πρέπει να εκκενωθούν.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος”, δήλωσε ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

“Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα”, πρόσθεσε.

Ομοίως, ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον Virginijus Sinkevičius απάντησε στις θερμοκρασίες ρεκόρ, λέγοντας ότι “η επιστήμη είναι σαφής”.

“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την κλιματική κρίση. Αλλά είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αν δώσουμε προτεραιότητα στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ με συνέπεια σε κάθε χώρα της Ευρώπης και του κόσμου”, έγραψε στο Twitter.

“Το να ισοπεδώσουμε αυτή την καμπύλη είναι στα χέρια μας”, πρόσθεσε.

Ιούλιος 2023, μόνο η αρχή

Φέτος, η 6η Ιουλίου έγινε η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση ημερήσια παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016. Οι ημέρες εκατέρωθεν αυτής ήταν στενές επιλαχούσες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Euractiv, την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε προσωρινά τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο οι χώρες στοχεύουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα υπερβεί μόνιμα το επίπεδο αύξησης της θερμοκρασίας 1,5°C που προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς αυτό αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει 98% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και 66% πιθανότητα να ξεπεράσει προσωρινά τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα από τα πέντε χρόνια.

Το έτος 2023 έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες για τους θαλάσσιους καύσωνες, οι οποίοι μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και να διακόψουν τα μεταναστευτικά πρότυπα, καθώς και να επηρεάσουν τα καιρικά πρότυπα και τις παράκτιες κοινότητες. Από τον Μάιο και μετά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την εποχή του έτους.