Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 εισήχθησαν σε νοσοκομεία μετά τη διαρροή αερίου σε χημικό εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ινδία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ads

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε σε αυτό το στάδιο ότι πέντε άνθρωποι χάθηκαν. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι εισήχθησαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε κοντινό νοσοκομείο και στο σύνολό τους 200 ως 500 άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδες», δήλωσε η Σουάρουπ Ράνι, μια αξιωματικός της αστυνομίας της Βισαχαπάτναμ, στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (νοτιοανατολικά).

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας μίλησε λίγη ώρα αργότερα για τουλάχιστον 9 νεκρούς και περίπου χίλιους ανθρώπους που χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία.

Το εργοστάσιο της LG Polymers βρίσκεται στα όρια της βιομηχανικής πόλης Βισαχαπάτναμ, όπου βρίσκεται επίσης ένα σημαντικό λιμάνι. Η μεγαλούπολη και τα προάστιά της έχουν συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων από το σύνολο των 49 εκατομμυρίων του ομόσπονδου κράτους του Άντρα Πραντές.

Ads

Το αέριο «είχε αφεθεί εκεί λόγω των μέτρων περιορισμού» που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, είπε η Ράνι. «Προκλήθηκε χημική αντίδραση και οι δεξαμενές υπερθερμάνθηκαν και το αέριο διέφυγε εξαιτίας αυτού», συνέχισε η ίδια αξιωματικός της αστυνομίας.

image

Η διαρροή του χημικού στυρένιου συνέβη ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονταν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου, μετά την μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Πάντως αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το χημικό αυτό συνήθως φυλάσσεται κατεψυγμένο.

Το αέριο είχε μείνει στο εργοστάσιο εξαιτίας της καραντίνας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σουαρούπ Ρανί, ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε χημική αντίδραση, θερμότητα εισήλθε στις δεξαμενές και αυτό οδήγησε στην διαρροή.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι «μπορούσες να νιώσεις ότι το αέριο βρισκόταν στην ατμόσφαιρα και κανείς από εμάς δεν μπορούσε να μείνει στο σημείο για περισσότερα από λίγα λεπτά. Ένιωθα φαγούρα στα μάτια, αισθανόμουν ζαλάδα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά».

Στην Ινδία έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών από τα τέλη Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Λάβαμε κλήση για βοήθεια από χωρικούς περί τις 03:30 σήμερα το πρωί (σ.σ. τοπική ώρα· περί τη 01:00 ώρα Ελλάδας). Είπαν ότι υπήρχε ένα αέριο στην ατμόσφαιρα», αφηγήθηκε η Ράνι.

«Σπεύσαμε επιτόπου αμέσως. Μύριζες κάποιο χημικό αέριο στην ατμόσφαιρα και δεν ήταν δυνατόν για κανέναν μας να μείνει εκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά», περιέγραψε η αξιωματικός.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τουλάχιστον τριών οικισμών. «Αναμένουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για την πλήρη εκκένωση», διευκρίνισε.

Φωτογραφίες που ανέβασαν κάτοικοι της περιοχής στο Twitter δείχνουν ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας στην περιοχή. Η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια μπαταριών LG Chemical Ltd, στην οποία ανήκει η εγκατάσταση, δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για το συμβάν μέχρι στιγμής.

Εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου εγκλωβίστηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις, όμως αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

«Υπήρχαν άνθρωποι που κοιμόντουσαν. Εργαζόμαστε να μεταφέρουμε όσους περισσότερους στα νοσοκομεία. Χρειάζονται καθαρό αέρα. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε και τις μακρόχρονες επιπτώσεις για όσους εισέπνευσαν το χημικό αυτό» ανέφερε αξιωματούχος.

Τον Δεκέμβριο του 1984, η Ινδία έγινε θέατρο ενός από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στην ιστορία, όταν 40 τόνοι χημικού αερίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από εργοστάσιο εντομοκτόνων στην πόλη Μποπάλ (κεντρικά).

Περίπου 3.400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μερικές ημέρες εξαιτίας της διαρροής, ειδικά στις παραγκουπόλεις γύρω από το εργοστάσιο της αμερικανικής βιομηχανίας Union Carbide. Χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν τα χρόνια που ακολούθησαν.