Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – τα κράτη μέλη θα σταματήσουν να αγοράζουν τελείως ρωσικό αργό έως τα τέλη του έτους, ενώ από τις 15 Μαΐου οι traders εμπορευμάτων που έχουν τη βάση τους στην Ένωση και στην Ελβετία δεν θα μπορούν να πωλούν πετρέλαιο της Rosneft πουθενά στον κόσμο – φιλοδοξεί να πιέσει περαιρτέρω την ρωσική οικονομία.

Ads

Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες αναδυόμενες δυνάμεις του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, μπορούν να απορροφήσουν το ρωσικό πετρέλαιο που δεν θέλει η ΕΕ. Φυσικά θα το κάνουν προσπαθώντας να πετύχουν καλύετρες τιμές.

Σύμφωνα με τους Financial Times ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας αγοράζουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση.

Ωστόσο αποφεύγουν να δηλώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν δημοσίως, προκειμένου να αποφύγουν να μπουν στο στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών. Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται από ανεξάρτητες και όχι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες βοηθά το Πεκίνο να αποφύγει ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την Ρωσία.

Ads

Το Bloomberg μεταδίδει ότι η Ινδία προσπαθεί επίσης να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελάιου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεν ξεπερνά τα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού φτάνει τα 106 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σε υψηλόβαθμο επίπεδο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας (τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια αργού στον κόσμου) έχουν ήδη αγοράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η ποσότητα είναι σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε η Ινδία στο σύνολο του 2021.

Πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι εφόσον συμφωνηθεί η τιμή τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας θα μπορούσαν να αγοράζουν 15 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού μηνιαίως.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα) αυτή τη στιγμή είναι η Γερμανία και ακολουθεί η Ιταλία. Τρίτη είναι η Κίνα και ακολουθούν Ολλανδία, Τουρκία, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία. Η Ελλάδα είναι στην 14η θέση, κάτω από τις Νότια Κορέα, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πληρώσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Η Ρωσία καλύπτει το 40% των αναγκών της ΕΕ για εισαγωγές φυσικού αερίου και το 26% για τις εισαγωγές πετρελαίου.