Παρά την προειδοποίηση επιστημόνων, από αρχές Μαρτίου για την επικίνδυνη ινδική μετάλλαξη, η κυβέρνηση της Ινδίας, όχι μόνο δεν επιδίωξε να επιβάλει περιορισμούς, αλλά επέτρεψε προεκλογικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές.

Ads

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η επιτροπή επιστημονικών συμβούλων που συστάθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, προειδοποίησε τους Ινδούς αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου για μια νέα και πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που είχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα. Παρά την προειδοποίηση, τέσσερις από τους επιστήμονες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να επιβάλει περιορισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. 

Αντίθετα, εκατομμύρια πολίτες χωρίς μάσκα παρευρέθηκαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, από ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Η προειδοποίηση

Η προειδοποίηση για τη νέα παραλλαγή εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου από την Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium ή το INSACOG. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, είχαν εντοπίσει τη μετάλλαξη ήδη από τον Φεβρουάριο. Μοιράστηκαν λοιπόν, τα ευρήματά τους με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (NCDC) του υπουργείου Υγείας πριν από τις 10 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα καθώς, οι μεταλλαγμένες εκδοχές του ιού, που είχαν εντοπίσει, μπορούσαν πιο εύκολα να εισέλθουν σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να αντισταθμίσουν την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου σε αυτό. Τα ευρήματα στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στο ινδικό υπουργείο Υγείας, το οποίο αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι, ενδεχομένως να απαιτούνται περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Ads

Παράλληλα, η προειδοποίηση διαβιβάστηκε σε έναν ανώτατο αξιωματούχο που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες και διευθυντή ενός ερευνητικού κέντρου στη βόρεια Ινδία, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα ευρήματα του INSACOG μεταβιβάστηκαν στον ίδιο τον Μόντι. Το γραφείο του εξάλλου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού από το Reuters.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε πιο άμεσα στα ευρήματα, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ο Shahid Jameel, πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του INSACOG, δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές δεν δίνουν αρκετή προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία, δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική τους καριέρα. Η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι το αντίστροφο, είπε στο Reuters. «Ανησυχώ ότι η επιστήμη δεν ελήφθη υπόψη για να οδηγήσει την πολιτική. Αλλά ξέρω πού σταματά η δικαιοδοσία μου. Ως επιστήμονες παρέχουμε τα στοιχεία, η χάραξη πολιτικής είναι έργο της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι, η ινδική παραλλαγή έχει φτάσει σε τουλάχιστον 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ελβετίας και του Ιράν, οδηγώντας αρκετές κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους σε άτομα που ταξιδεύουν από την Ινδία.