Η Ινδία εκτέλεσε με κρεμάλα τον Γιακούμπ Μέμον για τον ρόλο του στη χειρότερη βομβιστική επίθεση της χώρας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 257 άτομα στη Βομβάη το 1993.

Ads

Ο Μέμον θανατώθηκε την ημέρα που έκλεινε τα 53 του χρόνια στο συγκρότημα φυλακών της δυτικής πόλης Νάγκπουρ στις 4:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Την Τετάρτη το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης, ποινή την οποία αρκετοί δικηγόροι και δικαστές χαρακτήρισαν πολύ σκληρή, ιδιαίτερα εν όψει της βοήθειας που έδωσε ο Μέμον στις αρχές για την εξιχνίαση του αιματηρού επεισοδίου. Ο δικηγόρος του είχε ζητήσει να μετατραπεί η ποινή σε ισόβια, λέγοντας ότι ο πελάτης του έπασχε από σχιζοφρένεια.

image

Ads

Η περίπτωσή του δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ινδία γιατί η αστυνομία εξακολουθεί να πιστεύει πως ο αδερφός του και ένας μαφιόζος αρχηγός ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί ως αντίποινα για την καταστροφή ενός αρχαίου ισλαμικού τεμένους από φανατικούς ινδουϊστές το 1992. Και οι δύο αυτοί άντρες καταζητούνται.

image

Η Διεθνής Αμνηστία, που έχει λάβει θέση ενάντια στη θανατική καταδίκη, είχε χαρακτηρίσει προηγούμενες προσπάθειες αναστολής της εκτέλεσης του Μέμον ως ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω. «Η επιβολή της θανατικής καταδίκης στην Ινδία είναι αυθαίρετη, δημιουργεί διακρίσεις, και συχνά χρησιμοποιείται δυσανάλογα εναντίον των φτωχών» είπε σε ανακοίνωση.