Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Κεράλα της νότιας Ινδίας από θερμοπληξία την Κυριακή, καθώς η χώρα μάχεται με θερμοκρασίες καύσωνα που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία την Δευτέρα.

Ads

Τα θύματα της ακραίας ζέστης ήταν μια γυναίκα 90 ετών και ένας άνδρας 53 ετών, ανέφερε η εφημερίδα Hindu, καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 41,9 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 5,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στον καύσωνα. Η ιατρική διαδικασία για την εξέταση των θανάτων βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο αξιωματούχος της πολιτειακής διαχείρισης καταστροφών, Σεκάρ Κουριακός, στην πρωτεύουσα της πολιτείας Τιρουβανάνταπουράμ.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας, της σοβαρότητας και της διάρκειας των καυσώνων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Κεράλα, στο νότιο άκρο της Ινδίας, αναμενόταν να είναι υψηλότερες από τις κανονικές, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις ζητώντας από τους πολίτες να λάβουν προφυλάξεις κατά της ζέστης, όπως να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Στο γειτονικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, ένας τοπικός πολιτικός μοίραζε φρέσκα φρούτα, καρύδες και κρύα ποτά στο Τσενάι για να βοηθήσει τον κόσμο να διατηρηθεί δροσερός.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας έχει προβλέψει περισσότερες ημέρες καύσωνα από το κανονικό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, όταν θα χτυπήσουν οι μουσώνες και οι θερμοκρασίες συνήθως πέφτουν.

Στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 44,9 Κελσίου την Κυριακή, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει αυτό το καλοκαίρι από ηλίαση, δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας υγείας Νιραντζάν Μίσρα.

Στο γειτονικό Μπαγκλαντές, οι αρχές έκλεισαν και πάλι όλα τα δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε σχεδόν τις μισές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, καθώς λόγω του σοβαρού καύσωνα οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.