Θύματα εξευτελισμού και κακοποίησης των αστυνομικών αρχών της Ινδίας πέφτουν ανήλικοι που έχουν υποστεί σεξουαλική βίας, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW), τονίζοντας παράλληλα πως οι κυβερνητικοί μηχανισμοί αποτροπής αντίστοιχων φαινομένων δεν είναι επαρκείς.
 

Ads

Σε έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι σε ανησυχητικό βαθμό «συνηθισμένο φαινόμενο» μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, τα σχολεία και τα ιδρύματα στην Ινδία.
 
Η HRW επικρίνει επίσης τους ανεπαρκείς κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
 
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει την έκθεση της οργάνωσης.
 
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της κυβέρνησης το 2007, τα δυο στα τρία παιδιά στην Ινδία έπεσαν θύματα κακοποίησης, ενώ το 53% των περίπου 12.300 παιδιών που ερωτήθηκαν, κατήγγειλαν μια ή και περισσότερες μορφές κακοποίησης.
 
Όπως αναφέρει το BBC, ετησίως 7.200 παιδιά, ακόμη και βρέφη, βιάζονται στη χώρα.
 
Στην Ινδία, το σεξ αποτελεί ένα θέμα ταμπού και η σεξουαλική κακοποίηση σπανίως καταγγέλλεται, καθώς συχνά οι άμεσα εμπλεκόμενοι θέλουν να αποφύγουν το «σκάνδαλο».
 
Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, όπως υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση, κακοποιούνται για δεύτερη φορά με τραυματικές ιατρικές εξετάσεις ή και με απαξιωτικές συμπεριφορές της αστυνομίας και άλλων αρχών, οι οποίες δυσπιστούν έναντι των καταγγελιών τους.
 
Τον Μάιο του 2012, το ινδικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρό νόμο για την προστασία των παιδιών από σεξουαλικής φύσης αδικήματα. Σύμφωνα, όμως με τους ακτιβιστές, απομένει η αλλαγή στην επικρατούσα συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε αντίστοιχα περιστατικά.