«Δύο χιλιάδες κορίτσια ‘δολοφονούνται’ κάθε ημέρα στην Ινδία εξαιτίας της επιθυμίας των γονέων τους για γιους». Η δήλωση ανήκει στην υπουργό της χώρας για την Προστασία Γυναικών και Παιδιών. Τις περισσότερες φορές τα κοριτσάκια δεν γεννιούνται καν καθώς οι γονείς επιλέγουν την έκτρωση, ωστόσο, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που δολοφονούνται αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Παρά το γεγονός ότι στην Ινδία απαγορεύεται με νόμο οι γονείς να κάνουν εξετάσεις για να διαπιστώσουν το φύλο των αγέννητων παιδιών οι επιλεκτικές, κατά το φύλλo, εκτρώσεις εξακολουθούν να αποτελούν κοινή πρακτική σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Μάλιστα έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των κοριτσιών σε σχέση με αυτό των αγοριών.
«Περίπου 2.000 κορίτσια χάνουν τη ζωή τους από τη μήτρα, ακόμη, κάθε ημέρα. Μερικά γεννιούνται με ένα μαξιλάρι στο πρόσωπο τους και τους γονείς να επιχειρούν τον πνιγμό τους» δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός για την Προστασία Γυναικών και Παιδιών, Μανέκα Γκάντι.
Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι ενώ η συνολική αναλογία γυναικών/αντρών έχει βελτιωθεί οριακά από την τελευταία απογραφή, πριν από μια δεκαετία, λιγότερα κορίτσια απ’ ότι αγόρια γεννήθηκαν από τότε. Επίσης ο αριθμός των κοριτσιών ηλικίας κάτω των έξι ετών έπεσε κατακόρυφα για πέμπτη συνεχή δεκαετία.
Τον Μάιο του 2011 μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι μέχρι και 12 εκατομμύρια κοριτσάκια δεν γεννήθηκαν κατ’ επιλογή των γονέων τους κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να δημιουργηθεί μια ασύμμετρη αναλογία στο φύλλο των παιδιών. Το 2011 γεννιούνταν 918 κορίτσια ανά 1000 αγόρια ενώ το 1981 ο αριθμός των κοριτσιών ήταν 962 ανά 1000 αγόρια.
Η παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κοινωνία της Ινδίας βλέπει τους γιους ως περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή εργαζόμενα μέλη που θα φροντίσουν για την οικογένεια, θα «κληροδοτήσουν» το όνομά της και θα εκτελέσουν τις τελευταίες ιεροτελεστίες για τους γονείς τους, μετά δηλαδή από το θάνατό τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό τελετουργικό σε αρκετές θρησκείες.
Τα κορίτσια αντίθετα θεωρούνται υποχρέωση καθώς θα πρέπει να προικιστούν σημαντικά προκειμένου να βρουν ένα «καλό» ταίρι. Επίσης σε έναν πολιτισμό που θεωρεί «ντροπιαστικές» τις προγαμιαίες σχέσεις οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλειά τους και την τιμή τους.
Η Γκάντι υποστήριξε ότι η καμπάνια της κυβέρνησης «Σώσε την Κόρη, Μόρφωσε την Κόρη» έχει στόχο την αντιστροφή της μείωσης του αριθμού των κοριτσιών κι έχει ήδη δείξει αποτελέσματα από την έναρξή της τον Ιανουάριο.
Η κυβερνητική εκστρατεία διενεργείται σε 100 περιοχές όπου η αναλογία των κοριτσιών σε σχέση με τα αγόρια είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης στην επιβολή των νόμων που ποινικοποιούν την επιλογή του φύλου πριν από την γέννηση. Παράλληλα μέσω της καμπάνιας «Μόρφωσε την Κόρη» θέλει να βελτιώσει την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
«Δεν περιμέναμε εμφανή αποτελέσματα για ένα ή δυο χρόνια καθώς πρόκειται για ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας» σημείωσε η Γκάντι. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ανεπιθύμητων κοριτσιών που γεννιούνται μεν αλλά εγκαταλείπονται στα ορφανοτροφεία.
Ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «τουλάχιστον οι γονείς τα διώχνουν αλλά δεν τα σκοτώνουν». «Εκατοντάδες κοριτσάκια καταλήγουν σε ορφανοτροφεία στις 100 περιοχές περιοχές όπου λαμβάνει χώρα η καμπάνια της κυβέρνησης» κατέληξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >