Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία, στα νότια προάστια της Βηρυτού, τον μεγάλο αγιατολάχ Μοχάμαντ Χουσέιν Φαντλάλα, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών.

Ads

Ο Λίβανος κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη του Φαντλάλα, ο οποίος ασκούσε μεγάλη επιρροή στους σιίτες και θεωρείτο άλλοτε μέντορας της Χεζμπολάχ.

Οι πιστοί του αγιατολάχ, ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το σπίτι του εκλιπόντος, στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο των σιιτών, για να παρευρεθούν στην κηδεία του.

Η νεκρώσιμη πομπή κατέληξε στο τέμενος των Ιμαμάιν αλ Χασανάιν, τόπο του ενταφιασμού. Ο Φαντλάλα, θεωρείτο πνευματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της, το 1982, με την υποστήριξη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο «διεθνών τρομοκρατών» των ΗΠΑ, το 1995, ενώ τη δεκαετία του ’80 είχε κατηγορηθεί από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την σύλληψη αμερικανών ομήρων στο Λίβανο από ριζοσπαστικές οργανώσεις που συνδέονταν με το Ιράν. Ωστόσο άλλα μέσα τον παρουσίαζαν ως μεσολαβητή στην κρίση αυτή.

Ads