Ικανά να καταστρέψουν το αεροπλάνο, ήταν τα εκρηκτικά που προσπάθησε να πυροδοτήσει Νιγηριανόςκατά τη διάρκεια αμερικανικής πτήσης από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μη κατανομαζόμενες πηγές του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Ads

Στη φυλακή ο φερόμενος βομβιστής

Στο μεταξύ, ο Νιγηριανός που φέρεται να προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος της Delta Airlines, μεταφέρθηκε χθες στη φυλακή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Σήμερα προβλέπεται ακρόαση σε δικαστήριο του Ντιτρόιτ για να εξετασθεί το αίτημα να ληφθεί δείγμα DNA του από τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με τη συνήγορο του δράστη, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, από την ημέρα της σύλληψής του, την Παρασκευή, δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει με κανέναν, ιδίως με την οικογένειά του.

Το Σάββατο, δικαστής είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο ύποπτος και εκείνος του τόνισε πως δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει δικηγόρο από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και ο δικαστής του διόρισε συνήγορο.

Ads

Στο μεταξύ, η οικογένεια του Νιγηριανού ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε κάθε επαφή μαζί του όταν σπούδαζε στο εξωτερικό και ανέφερε την εξαφάνιση του στις υπηρεσίες ασφαλείας πριν από δύο μήνες. «Ο πατέρας του επειδή ανησύχησε για την εξαφάνισή του και για το ότι διέκοψε κάθε επικοινωνία ενώ σπούδαζε στο εξωτερικό, ανέφερε το θέμα αυτό στις νιγηριανές υπηρεσίες ασφαλείας περίπου πριν από δυο μήνες και σε ξένες υπηρεσίες ασφαλείας πριν από ενάμισι μήνα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οικογένειας που μετέδωσαν τα νιγηριανά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπντουλμουταλάμπ, γιος τραπεζίτη, ξεκίνησε το ταξίδι του στο Ντιτρόιτ από το Λάγκος, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της KLM με προορισμό το Άμστερνταμ. Φοίτησε στο Βρετανικό Σχολείο του Λόμε στο Τόγκο και μέχρι τον Ιούνιο του 2008 παρακολουθούσε μαθήματα στην Σχολή Μηχανικών του University College London (UCL).

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ύπαρξη συνεργού

Το ενδεχόμενο να υπήρχε και συνεργός στην απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους, ερευνά η ολλανδική στρατιωτική αστυνομία.

Ζευγάρι που επέβαινε στην παραλίγο μοιραία πτήση, δήλωσαν ότι είδαν έναν ψηλό, καλοντυμένο άνδρα, περίπου 50 ετών, με τον ύποπτο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ. Όπως είπαν μάλιστα, ο άνδρας μίλησε εκ μέρους του Αμπντουλμουταλάμπ και προσπάθησε να επιτύχει την επιβίβασή του στην πτήση 253 της Northwest χωρίς διαβατήριο.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφορίες για την ύπαρξη άλλου προσώπου. Ελέγχουμε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έρχονται σ’ εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας σχετικά με το θέμα.

«Μη σοβαρό το δεύτερο συμβάν»

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έπειτα από έρευνα που έκανε για το δεύτερο συμβάν στην πτήση από το Αμστερνταμ προς Ντιτρόιτ «δεν είναι σοβαρό».

Υπενθυμίζεται, ότι οι αμερικανικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη ενός δεύτερου Νιγηριανού αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρίας Northwest, της πτήσης 253 από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ. Το πλήρωμα είχε ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς ο εν λόγω επιβάτης κρίθηκε «διαταραγμένος».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ και οδηγήθηκε σε απομονωμένη περιοχή για περαιτέρω έλεγχο από τις αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι ο επιβάτης που συνελήφθη, πριν από δύο ημέρες βρισκόταν στην πτήση όπου επιχείρησε να ανατινάξει ο 23χρονος Νιγηριανός.

Ο Ρόμπερτ Φισκάνο, αξιωματούχος της κομητείας Γουέιν, δήλωσε ότι ένας Νιγηριανός συνελήφθη από το FBI, αλλά δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στην κατοχή του. Ο άνδρας πήγε επανειλημμένως στην τουαλέτα του αεροπλάνου και δεν αντέδρασε όταν η αεροσυνοδός του ζήτησε να επιστρέψει στην θέση του μία ώρα πριν την προσγείωση.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι δεν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό και ήρθη ο συναγερμός», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του FBI του Ντιτρόιτ Σάντρα Μπέρτστολβ.

Η Mend καταδικάζει την απόπειρα

Η βασική ένοπλη οργάνωση της βόρειας Νιγηρίας -το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (Mend)- καταδίκασε την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης κατά αμερικανικού αεροπλάνου από τον Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ.

«Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (Mend) καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια στην πτήση 253 με προορισμό τις ΗΠΑ από έναν εξτρεμιστή ισλαμιστή από τη βόρεια Νιγηρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Mend.

«Η βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ενώ στο νότο κυρίως χριστιανοί, είναι “γόνιμο πεδίο για την διεθνή τρομοκρατία», εκτιμά η οργάνωση στην ανακοίνωση της και κατηγορεί τις νιγηριανές αρχές ότι «επανειλημμένως κλείνουν τα μάτια στον ισλαμικό εξτρεμισμό στη βόρεια Νιγηρία, επιλέγοντας να επικεντρωθούν και σπαταλήσουν τις δυνάμεις τους με αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Δέλτα του Νίγηρα».

«Ο νεαρός άνδρας που προσπάθησε να κάνει αυτή την άνανδρη ενέργεια δεν είναι μόνος. Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη βόρεια Νιγηρία και στην απειλή που αυτή αποτελεί για την παγκόσμια ειρήνη και όχι στις ταραχές που γίνονται υπέρ της δικαιοσύνης στο Δέλτα του Νίγηρα, που δεν απειλούν παρά την τιμή του πετρελαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.