«Πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της «βλέπει» το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος. Την ίδια ώρα, «φρένο» στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη επιχειρεί να βάλει ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας λύσης εκτός τρόικας και μνημονίου, αλλά όχι εκτός ευρώ.

Ads

 
«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, σχετικά με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα.
 
«Η Κύπρος υποφέρει απ’ όλα τα κόστη που συνδέονται (…) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική ύφεση που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.
 
«Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση, η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα», δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραιτήτως επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη. Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
 
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (…) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ. «Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Φρένο στα σενάρια εξόδου από το ευρώ επιχειρεί να βάλει ο Αναστασιάδης
 
Στο μεταξύ, «φρένο» στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη επιχειρεί να βάλει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποχωρήσουμε από το ευρώ», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας μας». Ο ίδιος εκτίμησε πως η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι «ελεγχόμενη».

Μιλώντας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ τόνισε πως η κυβέρνηση του παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος και κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση με τα δεδομένα που είχε ενώπιον της. Επισήμανε, δε, ότι για τα 10 δισ. ευρώ του δανείου διάσωσης επιβλήθηκαν στην Κύπρο δυσβάσταχτοι όροι και διερωτήθηκε -αφήνοντας αιχμές για την ΕΕ- πόσο σοβαρή είναι η θέση των αρχών εκείνων που επέτρεπαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει 11 δισ. ευρώ από τον ELA.

Ads

Ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει «πειραματόζωο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μέσα από τη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίστηκε η σωτηρία του τόπου, ξεπεράστηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. 
 
Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας λύσης εκτός τρόικας και μνημονίου, αλλά όχι εκτός ευρώ.
 
«Στόχος όλων είναι να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση με σκοπό την απαλλαγή μας από αυτά τα δεσμά τα οποία βυθίζουν σε φαύλο κύκλο την οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, θα πρέπει να υπάρξει στο μνημόνιο πρόνοια που να επιτρέπει την έξοδο από αυτό, αφού προηγουμένους λυθούν τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας που συνδέονται με τη ρευστότητα των τραπεζών και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.