Ξεκίνησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής κοινοπραξίας (TPAO). Η κοινοπραξία ήρθε σε συμφωνία με τους κολοσσούς Petrobras, Exxon Mobil και Chevron, την Τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, για άντληση πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ads

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γκιλντίζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την ιδιωτικοποίηση της Τουρκικής Πετρελαϊκής Κοινοπραξίας (TPAO), μέσω διαδικασίας προσφοράς μετοχών.

Η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο σύντομα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός έχει επαφές με στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες θα μπορούσαν να αγοράσουν ποσοστό του προσφερόμενου πακέτου μετοχών, μέσα στο 2011.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν δρομολογηθεί διερευνητικές επαφές και διαβουλεύσεις με τις εταιρίες, Petrobras, Exxon Mobil και Chevron, για την υλοποίηση κοινών σχεδίων εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο τουρκικό έδαφος.

Ads

Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της αναφερόμενης εταιρίας, αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.