Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζονται σε ένα μυστικό δίκτυο ιδιωτών κατασκόπων, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει εκατοντάδες αναφορές από τα βάθη του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αμερικανοί επίσημοι και επιχειρηματίες, παρά τις ανησυχίες εντός του στρατού για τη νομιμότητα αυτής της επιχείρησης.

Ads

Νωρίτερα φέτος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο στρατός είχε αποστείλει στην περιοχή ομάδα από πρώην αξιωματούχων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και από μέλη των Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν αποσυρθεί, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες – αλλά και για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν άτομα που θεωρούντο αντάρτες. Πολλοί έκαναν λόγο για μια άθλια επιχείρηση που τερματίστηκε βιαστικά με την έναρξη μιας σχετικής έρευνας.

Αλλά πολλές μαρτυρίες και κυβερνητικά έγγραφα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το δίκτυο αυτό όχι μόνο λειτουργεί αλλά και αποστέλλει σε καθημερινή βάση λεπτομερείς αναφορές για θέματα όπως η ηγεσία των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και τις κινήσεις των μαχητών του εχθρού στο νότιο Αφγανιστάν, στην ανώτερη διοίκηση, αποτελώντας πλέον βασική πηγή πληροφοριών.

Ο αμερικανικός στρατός κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να δρα εντός του Πακιστάν και σύμφωνα με τους κανόνες του Πενταγώνου ο στρατός δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνει ανάδοχους για κατασκοπεία.

Ads

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Στρατηγός David H. Petraeus, ο ανώτερος διοικητής στην περιοχή, έθεσε τέρμα στην δραστηριότητα αυτή τον Ιανουάριο του 2009. Οι ανάδοχοι μπορούσαν πλέον να παράσχουν μοναχά πληροφορίες σχετικά με τις δυναμικές του πολιτικού και φυλετικού σκηνικού στην περιοχή, οι οποίες μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την «προστασία των δυνάμεων», όπως είπαν.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν ότι με το πέρασμα του χρόνου η επιχείρηση έμοιαζε να παίρνει τη μορφή των παραδοσιακών κατασκοπικών δραστηριοτήτων. Όπως επισήμαναν, ο υπεύθυνος που έστησε το δίκτυο με τους αναδόχους, Michael D. Furlong, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο έρευνας. Αλλά, μια μελέτη της υπόθεσης από την εφημερίδα The New York Times ανακάλυψε ότι οι δραστηριότητες των αναδόχων συνεχίζονται ακριβώς όπως και πριν. Οι ανάδοχοι εξακολουθούν να πληρώνονται από το συμβόλαιο 22 εκατ. δολαρίων, όπως φαίνεται από τα έγγραφα, λειτουργούν υπό τη διεύθυνση της Lockheed Martin και επιτηρούνται από αξιωματούχους του γραφείου του Πενταγώνου υπεύθυνου για την πολιτική ειδικών επιχειρήσεων.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου, Geoff Morrell, τόνισε ότι το πρόγραμμα παραμένει «υπό διερεύνηση από πολλά γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης». Ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Petraeus αλλά και του Στρατηγού Stanley A. McChrystal, του ανώτερου Αμερικανού διοικητή στο Αφγανιστάν, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο δε Furlong παραμένει στη θέση του, ως ανώτερος αξιωματούχος της πολιτικής Αεροπορίας.

Με τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν να συνεχίζεται, ο διευρυμένος ρόλος των ιδιωτών στο πεδίο της μάχης – που περιλαμβάνει από ανακρίσεις έως το κυνήγι των υπόπτων για τρομοκρατία- έχει εγείρει ερωτήματα για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκαλύψει τις πλέον μυστικές σημαντικές επιχειρήσεις τους από τον ιδιωτικό στρατό, οι οποίες πολλοί φοβούνται ότι είναι παράνομες. Η CIA τα τελευταία χρόνια έχει βασιστεί εκτεταμένα σε ιδιώτες για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών της στις εμπόλεμες ζώνες. Η αποκάλυψη του δικτύου των κατασκόπων αποκαλύπτει επίσης την ένταση που επικρατεί μεταξύ CIA και Πενταγώνου.

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μετά, το Πεντάγωνα έχει δώσει διάφορες ερμηνείες στην έκταση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του, φτάνοντας στο σημείο να αποστείλει μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε μυστικές αποστολές μακριά από κηρυγμένες εμπόλεμες ζώνες. Αυτές οι αποστολές προκάλεσαν ανησυχίες στην Ουάσινγκτον ότι το Πεντάγωνο διενεργεί de facto συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις χωρίς την αρμόδια εξουσιοδότηση από τον Λευκό Οίκο και χωρίς την επιτήρηση από τις επιτροπές του Κογκρέσου και αυτές του Εσωτερικού Ελέγχου για την αποτροπή των καταχρήσεων κατά τη συλλογή των πληροφοριών.

Πηγή: The New York Times