Aμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Osprey που μετέφερε οκτώ άτομα συνετρίβη στη θάλασσα ανοιχτά της νότιας Ιαπωνίας και η ιαπωνική ακτοφυλακή κατευθύνεται στο σημείο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ads

Η ακτοφυλακή έλαβε κλήση έκτακτης ανάγκης από ένα αλιευτικό σκάφος κοντά στο σημείο της συντριβής στα ανοιχτά της Γιακουσίμα, στο νότιο κεντρικό νησί Κιουσού.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το αεροσκάφος αυτό είχε αναχωρήσει από την αμερικανική αεροναυτική βάση του Ιουακούνι, κοντά στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία, για να μεταβεί σε άλλη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα, στο νοτιοδυτικό άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Τα Osprey, προϊόν συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Boeing και της ειδικής στα ελικόπτερα Bell, αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων εδώ και καιρό λόγω πολλών δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί με αυτό το αεροσκάφος.

Ads

Το Osprey είναι ένα υβριδικό αεροσκάφος που απογειώνεται και προσγειώνεται σαν ελικόπτερο, αλλά κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να περιστρέφει τους έλικες του προς τα εμπρός και να ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα όπως ένα αεροπλάνο. Οι εκδόσεις του αεροσκάφους χρησιμοποιούνται από το Σώμα Πεζοναυτών, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Αεροσκάφος Osprey του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ με 23 πεζοναύτες συνετρίβη σε νησί της βόρειας Αυστραλίας τον Αύγουστο, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις και τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον πέντε κατά τη διάρκεια μιας πολυεθνικής εκπαιδευτικής άσκησης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε θανατηφόρα δυστυχήματα Marine Ospreys από το 2012, προκαλώντας συνολικά τουλάχιστον 19 θανάτους