Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 11 ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές προσκείμενες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος, ανίχνευσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Υπηρεσία Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η ραδιενέργεια σχεδόν διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας επίπεδα 23 φορές πάνω από τα όρια, στη θάλλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Σημειώνεται πως ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αντιμετωπίζει έντονη κριτική, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το κόμμα του, με βασικό αίτημα και από τις δύο πλευρές την παραίτησή του.

Ads

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ψάρια, οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας κατέγραψαν 12,500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες που φωλιάζουν στην άμμο, είδος θαλασσινού, που αλιεύθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Νταίιτσι που βρίσκεται η Φουκουσίμα. Επίσης, σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12,000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο. Ακόμα, την Τετάρτη φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ίσως να πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους να ελέγξει την πυρηνική διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με δεδομένο πλέον ότι η πρόοδος των προσπαθειών να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζει και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ευρισκόμενων σε κρίσιμη κατάσταση ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.

Χθες ο Κενίτσι Ματσουμότο, σύμβουλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν, υποστήριξε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Ενώ, πρόταση που προβλέπει τον καθαρισμό των ραδιενεργών υλικών από το χώρο του εργοστασίου σε διάστημα μιας δεκαετίας κατέθεσε η εταιρεία Toshiba, ύστερα από την αναβάθμιση της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα στο επτά.

Ads

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρϊχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην Ιαπωνία, σε βάθος 11,2 χιλιομέτρων 190 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοριόκα, στη νήσο Χόνσου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Κατάσχεση ραδιενεργών ιαπωνικών αυτοκινήτων στη ρωσική Άπω Ανατολή

Περίπου 50 αυτοκίνητα που εξέπεμπαν υπερβολικά υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας κατασχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ένας υπεύθυνος των περιφερειακών τελωνείων στο Βλαδιβοστόκ.

Τα οχήματα αυτά, που ήταν μολυσμένα από καίσιο-127 και ουράνιο-238 σε επίπεδα διπλάσια ως εξαπλάσια αυτών που θεωρούνται φυσιολογικά, φυλάσσονται σε χώρο στάθμευσης μακριά από τα υπόλοιπα εν αναμονή μιας απόφασης των υγειονομικών αρχών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος των τελωνείων Ρόμαν Φαμίν.

Δύο ως τρία πλοία που μεταφέρουν καθένα περίπου 30 μεταχειρισμένα οχήματα φθάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ προερχόμενα από την Ιαπωνία. Το Βλαδιβοστόκ, η κύρια πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.