Για ενδεχόμενο πάγωμα αλλά όχι και ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έκανε λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν εν μέσω της πυρηνικής κρίσης της Φουκουσίμα. Επισημαίνεται ότι η Ιαπωνία είχε θέσει στόχο να κατασκευάσει ως το 2030 τουλάχιστον άλλους 14 πυρηνικούς σταθμούς.

Ads

«Δεν θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν προωθηθεί ως τώρα» έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει μια πλήρη έρευνα για το ατύχημα και καταστήσει σαφές ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε τρεις εφημερίδες καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ιαπώνων είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν απομάκρυνση του πρωθυπουργού μετά και την ανακοίνωση ότι το ραδιενεργό θρίλερ θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση ιαπωνικής εφημερίδας, το 70% των πολιτών επιθυμεί την αντικατάσταση του Ναότο Καν, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που χαρακτηρίζει απαράδεκτη της διαχείρισης της κρίσης από την ιαπωνική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ads

Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Tepco ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν 6-9 μήνες για να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας θα αρχίσουν να μειώνονται σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα και ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού να μειωθούν οι διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι η πρώτη φορά που, κατόπιν αιτήματος της ιαπωνικής κυβέρνησης, η TEPCO κοινοποιεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της πυρηνικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της TEPCO, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, τους τρεις επόμενους μήνες, οι υπάλληλοι θα προσπαθούν να μειώσουν σταδιακά τη ραδιενέργεια και για άλλους τρεις με έξι μήνες να θέσουν υπό έλεγχο τις εκπομπές, καλύπτοντας τους αντιδραστήρες 1, 3 και 4.

Το πρωί της Κυριακής, η TEPCO έστειλε για πρώτη φορά δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ στον αντιδραστήρα 3 προκειμένου να καταγράψουν και να δώσουν στους επιστήμονες της επιχείρησης δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα κτίρια, καθώς λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, κανείς δεν έχει κατορθώσει να εισέλθει. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα δυο ρομπότ εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων. Τα επίπεδα στους αντιδραστήρες 1 και 3 κυμαίνονται από 10 ως 57 μιλισίβερτ ανά ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα αμερικανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.

Τα επίπεδα αυτά καθιστούν δύσκολο για τους εργάτες να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης εργαζόμενοι για παρατεταμένες περιόδους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο την κυβερνητική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Eντός της ημέρας αναμενόταν να χρησιμοποιηθεί ρομπότ για να μετρηθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2. «Αυτά που μπορούν να κάνουν τα ρομπότ είναι περιορισμένα, οπότε τελικά θα πρέπει να μπουν και άνθρωποι στα κτίρια» δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco