Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός στην Ιαπωνία από τον τυφώνα Σανσάν, ο οποίος εξακολουθεί να μετακινείται αργά κατά μήκος της χώρας, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές.

Ads

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο τυφώνας, από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει το αρχιπέλαγος τις τελευταίες δεκαετίες, έχασε μέρος της ισχύος του, όμως εξακολουθεί να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, με ριπές ως και 126 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς κινείται με αργή ταχύτητα πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας.

Κατολίσθηση που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή τριών μελών της ίδιας οικογένειας, το βράδυ της Τρίτης, στον νομό Αϊτσί, στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι επιβεβαίωσε τέσσερις θανάτους, διευκρινίζοντας πως σε μια από τις περιπτώσεις «εξετάζεται ακόμη» αν υπήρχε «σχέση» με το φαινόμενο. Ανέφερε επίσης πως ακόμη δυο άνθρωποι αγνοούνται ή θεωρείται πως είναι νεκροί.

Ads

Έκανε επίσης λόγο για οκτώ σοβαρά τραυματίες και άλλους 70 πιο ελαφρά αφότου ο τυφώνας έφθασε στο νότιο νησί Κιούσου με ανέμους ταχύτητας ως και 252 χιλιομέτρων την ώρα.

Περίπου 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση μέγιστου συναγερμού λόγω του κινδύνου για πλημμύρες, ψηλά κύματα και κατολισθήσεις σε διάφορους νομούς. Συνέστησαν σε πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πόλη Νινόμιγια, στον νομό Καναγκάουα (νοτιοδυτικά από το Τόκιο), κάλεσε τους πολίτες να λάβουν «άμεσα μέτρα» για την ασφάλειά τους, ιδίως να μεταφερθούν σε ψηλότερους ορόφους των κτιρίων όπου διαμένουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει ποταμός στην περιοχή.

Ορισμένα τμήματα της νήσου Κιούσου έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με βροχοπτώσεις-ρεκόρ τον Αύγουστο. Στην πόλη Μισάτο καταγράφηκαν βροχοπτώσεις 791 και πλέον χιλιοστών μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στη λουτρόπολη Μπέπου, διάσημη για τις θερμές πηγές της, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, όμως ο τυφώνας εμπόδισε τους τουρίστες να επισκεφθούν αξιοθέατα και ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τις πηγές, ζωολογικούς κήπους, ακόμα και μικρά εμπορικά καταστήματα που κανονικά λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

Κάπου 250.000 νοικοκυριά υπέστησαν διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Κιούσου, πάντως σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία μόλις 65.000 συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα σήμερα, ενώ μηχανικοί συνεχίζουν να επισκευάζουν τις γραμμές του δικτύου μετάδοσης που έχουν υποστεί ζημιές.

Τη νύχτα, πολλοί αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν εν μέρει ή τελείως σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο.

Πολλά δρομολόγια που κάνουν υπερταχείες Σινκάνσεν ανεστάλησαν στην Κιούσου, ενώ διακόπηκαν τα δρομολόγια από το Τόκιο στην Οσάκα. Οι διαχειρίστριες εταιρείες των ιαπωνικών σιδηροδρόμων έχουν προειδοποιήσει πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και αλλού.

Οι Japan Airlines και ANA ήδη είχαν ανακοινώσει την ακύρωση 600 και πλέον πτήσεων σήμερα, έπειτα από παρόμοιο αριθμό χθες. Οι ακυρώσεις έπληξαν σχεδόν 50.000 επιβάτες.

Ο γίγαντας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota διατηρεί σε ισχύ σήμερα την αναστολή της λειτουργίας των 14 εργοστασίων του σε όλη τη χώρα. Μεγάλοι ανταγωνιστές του (Nissan, Honda) ανέστειλαν επίσης τη δραστηριότητα, αλλά μόνο στα εργοστάσιά τους στην Κιούσου, όπως κι η κατασκευάστρια ημιαγωγών Tokyo Electron, ανέφεραν ΜΜΕ.

Η Κιούσου είναι σημαντική για την παραγωγή ημιαγωγών. Κολοσσός του τομέα, η TSMC της Ταϊβάν, άνοιξε εργοστάσιο εκεί τον Φεβρουάριο.

Από τη 15η ως τη 17η Αυγούστου, άλλος τυφώνας, ο Αμπίλ, προκάλεσε ακύρωση εκατοντάδων δρομολογίων τρένων, καθώς και 650 και πλέον πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, χωρίς πάντως να προκαλέσει τραυματισμούς ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές απ’ ό,τι πριν, ισχυροποιούνται ταχύτερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από τη γη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπέδειξε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο.