Το εμβληματικό όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, γνωστό για το χιονόστρωμά του που σχηματίζεται κάθε Οκτώβριο, παραμένει χωρίς χιόνι τον μήνα Νοέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και 130 χρόνια.

Ads

Αυτό γίνεται πιθανώς λόγω των ασυνήθιστα υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή.

Η έλλειψη χιονιού στο όρος Φούτζι, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την Τρίτη (5/11) σπάει το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου του 2016, δήλωσαν οι μετεωρολογικοί.

Όπως αναφέρει το Asssociated Press, συνήθως, το βουνό ύψους 3.776 μέτρων (σχεδόν 12.300 ποδιών) έχει νιφάδες χιονιού που πέφτουν στην κορυφή του από τις 2 Οκτωβρίου, περίπου ένα μήνα μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου πεζοπορίας που γίνεται στο σημείο. Πέρυσι, το χιόνι έπεσε στο βουνό στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ή JMA.

Ads


Το τοπικό μετεωρολογικό γραφείο “Kofu” της JMA, το οποίο διατηρεί μετεωρολογικά δεδομένα στην κεντρική Ιαπωνία και ήταν η υπηρεσία που ανακοίνωσε την πρώτη χιονόπτωση στο όρος Φούτζι το 1894, επικαλέστηκε ως αιτία τον εκπληκτικά καλοκαιρινό καιρό του Οκτωβρίου.

Η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου συνήθως είναι -2 βαθμοί Κελσίου στην κορυφή, αλλά φέτος, ήταν 1,6 βαθμοί Κελσίου που αποτελεί ρεκόρ από το 1932.

Ιαπωνία: Το σύμβολο της χώρας, βουνό Φούτζι

Σύμβολο της Ιαπωνίας, το βουνό που ονομάζεται «Fujisan» αποτελούσε παλαιότερα τόπο προσκυνήματος. Το βουνό με τη χιονισμένη κορυφή του και τις σχεδόν συμμετρικές πλαγιές του έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μορφών τέχνης, όπως το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Ukiyoe Katsushika Hokusai «Τριάντα έξι όψεις του όρους Φούτζι».

Σήμερα, προσελκύει πεζοπόρους που ανεβαίνουν στην κορυφή για να δουν την ανατολή του ήλιου. Όμως οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν μείνει πίσω και ο συνωστισμός στην περιοχή έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για προστασία του περιβάλλοντος και για μέτρα ελέγχου του υπερτουρισμού.