Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 90.000 ζουν σε κέντρα υποδοχής και καταφύγια. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 28.000 προσωρινές κατοικίες – από τις 52.000 η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ανεγείρει – μετέδωσε δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Όπως εκτιμούν ωστόσο οι ειδικοί, δεν διαφαίνεται ελπίδα οι πολίτες αυτοί να μπορέσουν μια ημέρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο στη χώρα, ενάντια στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Ads
Πολλοί από τους πληγέντες αρνούνται να μεταστεγαστούν στις προσωρινές κατοικίες καθώς φοβούνται ότι δεν θα έχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης που θα έχουν στα καταφύγια. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις εν λόγω οικιστικές μονάδες έχουν ανεγερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μόνο το 22% των 2.400 τόνων ερειπίων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, γεγονός που φέρεται να ευθύνεται για τον αργό ρυθμό αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.
Με την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, 120.000 Ιάπωνες έχασαν τη δουλειά τους στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, όπου ο αριθμός των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 49.000, σύμφωνα με το ΝΗΚ.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν αναμένεται να επισκεφτεί το λιμάνι Καμαΐσι στην Ιουάτε, από τις πλέον πληγείσες πόλεις, σε φόρουμ που οργανώνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των επιζησάντων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
Έντονες ωστόσο είναι οι επικρίσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός της χώρας, που κατηγορείται ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την καταστροφή. «Η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν αρκετή», τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Yomiuri, «ο καθαρισμός των περιοχών από τα ερείπια καθυστέρησε υπερβολικά και η κατασκευή των προσωρινών κατοικιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά των πυρηνικών
Διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών έχουν προγραμματίσει πορείες με αίτημα να σταματήσει η χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Έντονες επικρίσεις δέχεται η ιαπωνική κυβέρνηση αλλά και η εταιρία Tokyo Electric Power Co (Tepco) και για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδρασή τους στη σταθεροποίηση του εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
Την Δευτέρα η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την εκτίμησή της για τις ποσότητες ραδιενεργών ουσιών που εκλύθηκαν ή διέρρευσαν από το εργοστάσιο μετά από την πρώτη εβδομάδα της κρίσης.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η ποσότητα πιστεύεται πλέον ότι έφθασε συνολικά τα 770.000 τεραμπεκερέλ από την 11η Μαρτίου ως την 16η Μαρτίου, από τα 370.000 τεραμπεκερέλ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της στα μέσα Απριλίου — όταν είχε αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο 7, το ανώτατο, ισόβαθμο δηλαδή με το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 στην Ουκρανία, που ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >