Η υπόθεση Τζόκοβιτς απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα και τo αν τελικά το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Open.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς πέρασε τέσσερις ημέρες σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών της Μελβούρνης ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, προτού ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Άντονι Κέλι κάνει δεκτή την έφεσή του και διατάξει την απελευθέρωση του και την αποκατάσταση της βίζα του.

Παρά την δικαίωση του από το δικαστήριο, ο υπουργός Μετανάστευσης στης Αυστραλίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραβλέψει την απόφαση του δικαστηρίου και να ακυρώσει την βίζα παραμονής του αθλητή.

Που βρίσκεται ο Τζόκοβιτς αυτή την στιγμή

Όταν ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του τη Δευτέρα, ο Τζόκοβιτς αφέθηκε αμέσως ελεύθερος από το ξενοδοχείο Παρκ της Μελβούρνης, για να πάει στην ομάδα του που έμενε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα. Εκεί θα περάσει το υπόλοιπο της διαμονής του στην Αυστραλία.

Ads

Έπειτα, ο Τζόκοβιτς κατευθύνθηκε γρήγορα στον χώρο του Μέλμπουρν Παρκ όπου γίνεται και το Αυστραλιανό Open για μια προπόνηση αργά το βράδυ. Προπονήθηκε επίσης την Τρίτη, υποδηλώνοντας ότι θέλει να συμμετάσχει στην διοργάνωση -παρά τα όσα έχουν συμβεί- για να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο του σε Γκραντ Σλαμ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλία Αλεξάντερ Χοκ θα αποφασίσει για την τύχη του αθλητή την Τετάρτη.

Ένα θέμα που εξετάζεται είναι εάν ο Τζόκοβιτς είχε συμπληρώσει εσφαλμένα τη φόρμα ταξιδιού, καθώς σημείωσε ένα πλαίσιο για να υποδείξει ότι δεν είχε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο αθλητής ταξίδεψε στην Ισπανία με τρένο εκείνη την περίοδο.

Ο λόγος που δικαιώθηκε στο δικαστήριο

Ωστόσο, ίσως το κλειδί για την όλη υπόθεση, αλλά και το πιο δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί είναι αν η ιατρική εξαίρεση που χρησιμοποίησε ο Τζόκοβιτς για να εισέλθει στην Αυστραλία -ενώ δεν είναι εμβολιασμένος- είναι έγκυρη.

Πριν φύγει από την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς ήταν διστακτικός να αποκαλύψει την κατάσταση εμβολιασμού του. Όταν ανακρίθηκε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης από συνοριακούς αξιωματικούς νωρίς το πρωί της Πέμπτης, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εμβολιασμένος.

Η αίτηση του για ιατρική εξαίρεση από τον κανόνα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αυστραλία πρέπει να εμβολιάζονται, βασίστηκε στον ισχυρισμό του ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι ιατρικές ομάδες που δημιουργήθηκαν από την Tennis Australia και την κυβέρνηση της Βικτώριας, χορήγησαν στον Τζόκοβιτς εξαίρεση από τον εμβολιασμό -ώστε να παίξει στο Australian Open- με βάση αυτόν τον ισχυρισμό του. Οι δικηγόροι του αθλητή υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι το ίδιο πρότυπο ίσχυε και στα σύνορα.

Ποιο είναι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο

Ο Τζόκοβιτς κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που βρισκόταν υπό κράτηση, έγραψε μόνο μία φορά στο twitter, για να ευχαριστήσει τους θαυμαστές του για την υποστήριξή τους. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, έγραψε για δεύτερη φορά, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το δικαστήριο που επικύρωσε την υπόθεσή του.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το θετικό τεστ του Τζόκοβιτς, καθώς έκανε εξέταση PCR στις 16 Δεκεμβρίου και έλαβε θετικό αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να εθεάθη να κυκλοφορεί δημόσια τις επόμενες μέρες.

Η πολιτική πτυχή της υπόθεσης Τζόκοβιτς

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρινσον αντιμετωπίζει έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα για την χαλάρωση ορισμένων περιορισμών κατά του κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, άρχισαν να αυξάνονται στην χώρα. Επιπλέον, κριτική δέχεται επειδή δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα self και rapid τεστ για τους πολίτες.

Ο Μόρισον δεν είχε πολλά να πει όταν το Tennis Australia και η κυβέρνηση της Βικτώριας ενέκριναν την αίτηση του Τζόκοβιτς για ιατρική εξαίρεση. Όμως, όταν ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς, δεν άργησε να υιοθετήσει ως δική της την απόφαση, καθώς αισθάνθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της Αυστραλίας υποστήριζε την απόφαση αυτή.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έγραψε στο twitter ότι «οι κανόνες είναι κανόνες» και το επανέλαβε σε συνεντεύξεις τις επόμενες ημέρες. Στην αρχή, φαινόταν μια βέβαιη πολιτική νίκη.

Επιπλέον, οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χώρισαν οικογένειες εμποδίζοντας τους Αυστραλούς που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στα σπίτια τους και έτσι είναι λογικό μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εξοργιστεί με την εξαίρεση ενός αθλητή από τους κανόνες, για να συμμετάσχει στο Αυστραλιανό Open.

Έτσι, η πιθανότητα ένας από τους πιο καταξιωμένους αθλητές του κόσμου και από τους πιο γνωστούς αντιεμβολιαστές παγκόσμια να τύχει ειδικής μεταχείρισης στα σύνορα ήταν κάτι που ο Μόρισον και η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Με πληροφορίες από το Aljazeera