Πυρά εναντίον του χωριού Κολμπάσνα από την ουκρανική πλευρά νωρίς το πρωί της Τετάρτης καταγγέλει το υπουργείο Εσωτερικών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ειδικότερα, το υπουργείο καταγγέλει ότι από την νύχτα της Τρίτης, εντοπίστηκαν να πετούν drone πάνω από την ίδια περιοχή, τα οποία επίσης κατανομάζονται ως ουκρανικά.

Από τα σημερινά πυρά στο χωριό δεν αναφέρθηκαν θύματα, με το υπουργείο να σημειώνει ότι στην περιοχή βρίσκεται «η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της Ευρώπης».

Ads

Η σημερινή καταγγελία έρχεται σε συνέχεια της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, με την κυβέρνηση της Μολδαβίας να κατηγορεί την Ρωσία για «προβοκάτσια» με στόχο την επέκταση του πολέμου στο έδαφός της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας, την Δευτέρα το απόγευμα, κοντά στο κτίριο του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας, στην πρωτεύουσα Τιράσπολ, έλαβαν χώρα «σειρά εκρήξεων» οι οποίες προήλθαν από φορητά αντιαρματικά όπλα (RPG). Δεν υπήρξαν θύματα.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ακολούθησαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις σε κεραίες σταθμού αναμετάδοσης ραδιοφωνικού σήματος – και οι δύο κεραίες μετέδιδαν ρωσικό κρατικό πρόγραμμα – επίσης χωρίς απώλειες.

Επίσης, σύμφωνα με το συμβούλιο ασφαλείας της Δημοκρατίας, την Τρίτη έλαβε χώρα ακόμη μία επίθεση σε στρατιωτική βάση στα περίχωρα του χωριού Παρκανί.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο για τις επιθέσεις: «Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Βαντίμ Κρασνοσέλσκι.

Η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Σεπτέμβριο του 1990, πριν ακόμη την διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας έκρινε παράνομη τη δημιουργία της «Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας» το 1940, οδηγώντας, έτσι, την έξοδο της χώρας από την Σοβιετική Ένωση.

Ακολούθησε, το 1992 και αφού είχε ήδη διαλυθεί η ΕΣΣΔ, πολεμική σύγκρουση, με το Κισινιόφ να προσπαθεί να δώσει στρατιωτική
«λύση» στο πρόβλημα, χωρίς όμως επιτυχία.

Έκτοτε η περιοχή αποτελεί ουσιαστικά μία ακόμη μετασοβιετική «πυριτιδαποθήκη», ενώ στο έδαφός της έχουν αναπτυχθεί και ρωσική στρατεύματα ως «εγγυήτρια» δύναμη για την αποτροπή νέων συγκρούσεων.