Ads

Την Ταΐζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, και το αεροδρόμιο της περιοχής κατέλαβαν οι σιίτες αντάρτες, που συνεχίζουν να προωθούνται με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους περισσότερες περιοχές της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Κυριακή για την κατάσταση, ενώ η χώρα βυθίζεται σε μια εμφύλια σύρραξη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι σιίτες αντάρτες Χούτι, υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, προελαύνουν προς την Άντεν, όπου έχει βρει καταφύγιο ο νυν πρόεδρος Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο, υποστηριζόμενος από τις πιστές σε αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο κάνοντας λόγο για πραξικόπημα ανακοίνωσε πως θα αντεπιτεθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι σιίτες αντάρτες έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά από τον Σεπτέμβριο και πλέον ελέγχουν 9 από τις 21 επαρχίες της χώρας. Η Ταΐζ βρίσκεται σε σημαντική θέση ανάμεσα στη Σαναά και το Άντεν.

Ads

Εν τω μεταξύ οι βομβιστικές επιθέσεις από τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Υεμένη, κυρίως παρακλάδια της Αλ Κάιντα, συνεχίζονται. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν σκοτωθεί 142 άνθρωποι. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν το προσωπικό τους (διπλωματικό και μη) από τη χώρα για λόγους ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή για την κατάσταση στην Υεμένη μετά από αίτημα του Μανσούρ Χάντί για «επείγουσα επέμβαση». Παράλληλά ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υψώσει και πάλι τη σημαία της Υεμένης στο προπύργιο των σιιτών στον Βορρά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που η εμφύλια σύγγρουση 

Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που η εμφύλια σύγκρουση γενικευτεί τότε οι τζιχαντιστές ομάδες, παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν έντονη παρουσία στην Υεμένη θα ενισχυθούν, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής στη σύγκρουση.  

Ποιοι είναι οι Χούτι