Η Χαμάς, μέσω του επικεφαλής της κυβέρνησής της στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια, έτεινε χέρι φιλίας προς την έτερη παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ, ανακοινώνοντας πως τα μέλη της, που έχουν εγκαταλείψει την Γάζα μπορούν να επιστρέψουν για να επιτευχθεί μια εθνική συμφιλίωση.

Ads

 
Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Χανίγια, η κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας θα επιτρέψει σε όλα τα μέλη της Φατάχ (έδρα της η Δυτική Όχθη), που έφυγαν από τη Γάζα το 2007, όταν ανέλαβε τον έλεγχο η Χαμάς,  να επιστρέψουν χωρίς όρους,  εκτός από εκείνα, όπως διευκρίνισε, που αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις.
 
Σημειώνεται πως στις 31 Δεκεμβρίου, η Χαμάς επέτρεψε στη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς να εορτάσει την επέτειό της στη λωρίδα της Γάζας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την απαγόρευση που είχε επιβάλει στους εορτασμούς από το 2007 έως το 2012. Επιπλέον τον Ιανουάριο του 2012 ο Χανίγια είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση της Γάζας αποδέχεται την επιστροφή στη λωρίδα της Γάζας 80 μελών των δυνάμεων της Φάταχ που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο.
 
Το 2011 οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις στις δύο αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές (Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας) υπέγραψαν στο Κάιρο μια συμφωνία συμφιλίωσης προκειμένου να θέσουν τέρμα στην πολιτική διαίρεση των δύο περιοχών. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι περισσότεροι όροι της συμφωνίας δεν εφαρμόζονται.