Η πρόθεση της Βουλγαρίας είναι να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία θα εγκαταλείψει το σχέδιο, επειδή οι κάτοικοι στην περιοχή του Μπουργκάς είναι αντίθετοι, ο αγωγός θα περάσει από περιοχές, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «NATURA 2000», ενώ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα δεν μπορεί να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του έργου.

Ads

«Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο ο κόσμος στο Μπουργκάς δεν το θέλει. Όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού», τόνισε ο Μπορίσοφ μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Σόφια, και πρόσθεσε ότι «θα πάρει δεκάδες χρόνια προκειμένου να αισθανθούμε τα οφέλη από αυτό το έργο».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης ΑΚ Transneft, Ίγκορ Ντέμιν, δήλωσε ότι η επιχείρηση «δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία ότι αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης». «Λαμβάνουμε υπόψη τις ενδείξεις, ότι η βουλγαρική πλευρά δεν συμμετέχει πολύ ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά για να πάρουμε κάποια απόφαση πρέπει να έχουμε επίσημη επιβεβαίωση της θέσης αυτής (της βουλγαρικής πλευράς). Τέτοια επιβεβαίωση δεν υπάρχει, σ’ αυτή τη φάση» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Βούλγαροι παρατηρητές τονίζουν πως οι δηλώσεις του Μπορίσοφ «δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, αφού βγάζουν στο φως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος GERB, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Ads

Ακόμα, σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως η υλοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή του έργου μπορεί να συζητηθεί μόνο κι εφόσον βρεθεί επενδυτής πρόθυμος να το χρηματοδοτήσει. Σημειώνεται ότι ο γερμανικός κολοσσός RWE ανήγγειλε την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με ποσοστό 49%, όπως προέβλεπε το σχετικό προσύμφωνο με τη βουλγαρική Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση Μπορίσοφ απέρριψε και την πρόταση της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει, με δάνειο, την κατασκευή του σταθμού.

Ο Ρούμεν Οβτσάροφ, πρώην υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Στανίσεφ και νυν βουλευτής του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματο (ΒΣΚ), εξέφρασε υπόνοια, ότι η Βουλγαρία αποχωρεί από τα δύο σχέδια ρωσικών συμφερόντων (ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε) για να ικανοποιήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, γράφει σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της η οικονομική ημερήσια της Βουλγαρίας “Ντνέβνικ”.

«Μερικοί στη χώρα μας δεν κατάφεραν να κατανοήσουν, ότι έχουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, τα οποία δεν επιτρέπεται να τα διαχειρίζεται οποιοδήποτε άλλο κράτος» δήλωσε ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.