Σε εορταστικό κλίμα η Βόρεια Κορέα γιορτάζει για ακόμα μια φορά τα γενέθλια του ισόβιου ηγέτη της χώρας, Kim Jong-il, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 68 του χρόνια. Παρελάσεις, χορωδίες, εντυπωσιακά θεάματα με άνθοστολισμούς και δώρα για τους πολίτες θα αποτελέσουν μερικές από τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις στον βορρά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ads

Τα γενέθλια του Kim Jong-il είναι η δεύτερη σπουδαιότερη ετήσια εορτή στη Βόρεια Κορέα και φέτος φτάνουν εν μέσω επίμονων ερωτημάτων σχετικά με την πραγματική κατάσταση της υγείας του και το μέλλον της ηγεσίας της χώρας με τα 24 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Βοριοκορεάτης ηγέτης δεν συνηθίζει να εμφανίζεται ενώπιον των καμερών, ενώ ακόμα και την ημέρα των γενεθλίων του δεν παρουσιάζεται δημόσια. Σπάνια έχουν καταγραφεί εμφανίσεις του Kim Jong-il εκτός αυστηρά χορογραφημένων επισκέψεων σε εργοστάσια, φάρμες και στρατιωτικές βάσεις.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ανέφερε ότι θα μοιραστούν «δώρα αγάπης» στα παιδιά, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια σήμαινε σακούλες με γλυκά, ενώ οι ενήλικοι έλαβαν αλκοολούχα ποτά, φρούτα ή είδη πρώτης ανάγκης.

Ads

Σήμερα η κρατική τηλεόραση πρόβαλλε εικόνες του ηγέτη της χώρας και άλλο ρεπορτάζ που έδειχνε ελικόπτερο να παραδίδει δώρα σε παιδιά απομονωμένων νησιών της Βόρειας Κορέας.

Στην άλλη μεριά των συνόρων, ωστόσο, στη Νότια Κορέα, ακτιβιστές σκόρπισαν μπαλόνια ηλίου προς τον Βορρά, με φυλλάδια που στρεφόταν κατά του Kim Jong-il, καθώς και ραδιοφωνάκια για να μπορούν να ακούσουν οι πολίτες προγράμματα εκτός αυτών του καθεστώτος.

«Η καμπάνια μας προσπαθεί να πει στα αδέρφια μας του βορρά ότι ο Kim Jong-il δεν είναι ένα είδωλο αλλά ένας δικτάτορας που τους στερεί την ελευθερία τους» λέει ο ακτιβιστής από τη Νότια Κορέα Park Sang-Hak.

«Λαμπρός διοικητής»

Στους χθεσινούς εορτασμούς, ανώτεροι αξιωματούχοι διατύπωσαν διθύραμβους για τις ηγετικές ικανότητες του Kim Jong-il και τον αποκάλεσαν «απαράμιλλα λαμπρό δοικητή, σύμφωνα με όσα αναμετάδωσε το επίσημο δίκτυο ειδήσεων της χώρας, KCNA.

Ο δεύτερος στην ηγεσία της χώρας, Kim Yong-nam, με την ευκαιρία των εορτασμών απήυθυνε κάλεσμα για διάλογο προς τις ΗΠΑ προκειμένου να πάψουν οι εχθρότητες μεταξύ των δυο χωρών. «Υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στις εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Β. Κορέας και των ΗΠΑ, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με το KCNA.

Τα γενέθλια του Kim Jong-il φτάνουν εν μέσω συνεχιζόμενων φημών και εικασιών για την κατάσταση της υγείας του, θέμα που παραμένει επτασφράγιστο κρατικό μυστικό. Από τον Αύγουστο του 2008 υπάρχουν φήμες για σειρά ασθενειών που έπληξαν τον Βοριοκορεάτη ηγέτη, ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη.

Η διαδοχή

Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Kim Jong-il έχουν πυροδοτήσει τις εικασίες σχετικά με τον πιθανό διάδοχό του. Ο ίδιος δεν έχει ονομάσει δημόσια κανένα από τους τρεις γιους του για τη διαδοχή, αλλά λέγεται ότι ευνοεί τον νεαρότερο, τον Kim Jong-un, για τον οποίο είναι γνωστά πολύ λίγα πράγματα, εκτός του γεγονότος ότι διανύει την δεκαετία των 20 ετών.

Όποιος και αν διαδεχθεί πάντως τον Βοριοκορεάτη ηγέτη, θα παίξει καίριο ρόλο στον μελλοντικό διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Kim επανέλαβε τη δέσμευσή του να αφοπλίσει τη χερσόνησο από τα πυρηνικά και απέστειλε ανώτερους αξιωματούχους στο Πεκίνο σε μια κίνηση που προμηνύει αίσια μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών για τον αφοπλισμό.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν και ο ηγέτης του Βορρά έχει διατυπώσει και σπάσει στο παρελθόν αρκετές φορές παρόμοιες δεσμεύσεις, η χώρα του αντιμετωπίζει πλέον αυξημένες πιέσεις εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ μετά την δεύτερη πυρηνική δοκιμή του περασμένου έτους.

Η Βόρεια Κορέα διατύπωσε ως όρο για την επιστροφή της στις διαπραγματεύσεις του αφοπλισμού την αμερικανική δέσμευση για συνομιλίες σχετικά με μια επίσημη συνθήκη ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Η χώρα δηλώνει ότι ανέπτυξε τα πυρηνικά για να αντιμετωπίσει την αμερικανική εχθρότητα μετά την διακοπή των ένοπλων εχθροπραξιών του 1953 που σήμανε το τέλος του πολέμου της Κορέας, και δεν μπορεί να τα εγκαταλείψει έως τη στιγμή που οι δυο χώρες της χερσονήσου συνάψουν και επίσημα ειρήνη.

Στις εξαμερείς συνομιλίες προεδρεύει η Κίνα και περιλαμβάνονται αποστολές από τις δυο χώρες της χερσονήσου, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία λέει ότι ο Βορράς πρέπει να επιστρέψει στις συνομιλίες και να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποπυρηνικοποίηση προτού συζητηθούν άλλα θέματα.