Η Αντζελίνα Τζολί δηλώνει ενοχλημένη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη της στο περιοδικό Vanity Fair, στο πλαίσιο της οποίας, μεταξύ άλλων πολλών θεμάτων, αναφέρεται και στον τρόπο που επιστράτευσε προκειμένου να επιλέξει τη μικρή Srey Moch για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φιλμ «First They Killed My Father». 

Ads

Η ενόχληση της προφανώς, εκπορεύεται από την ενόχληση αναγνωστών, οι οποίοι ανάρτησαν επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τζολί επέστρεψε στην Καμπότζη για να γυρίσει την νέα της ταινία με θέμα της ιστορία της Λουνγκ Ουνγκ, ακτιβίστριας, η οικογένεια της οποίας βασανίστηκε και διώχθηκε από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ. Η ταινία ασχολείται κυρίως με την παιδική ηλικία της Ουνγκ, την οποία θα υποδυθεί μια μικρούλα από την Καμπότζη, η οποία και παίζει για πρώτη φορά.

Όπως έγραψε το «Vanity Fair» για τις ανάγκες του casting η Τζολί έψαξε σε ορφανοτροφεία, τσίρκο και σχολεία στις φτωχογειτονιές της Καμπότζης αναζητώντας κυρίως παιδιά που είχαν βιώσει δυσκολίες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Τζολί αγωνίζεται από το 2001 για τα δικαιώματα των παιδιών στις φτωχές χώρες του κόσμου. Η Καμπότζη δε, όπου υιοθέτησε τον πρώτο της γιο, Μάντοξ, και της οποίας κατέχει και την υπηκοότητα, έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της.

Προκειμένου να βρουν την πρωταγωνίστρια της ταινίας, οι συντελεστές (η ίδια η Τζολί;) εμπνεύστηκαν ένα αμφιλεγόμενο παιχνίδι που ξεσήκωσε αντιδράσεις: Έβαλαν ένα χρηματικό ποσό μπροστά στα παιδιά από τα οποία και ζήτησαν να σκεφτούν έναν λόγο για τον οποίο χρειάζονταν αυτά τα χρήματα. Στη συνέχεια τα ενθάρρυναν να πάρουν τα χρήματα και να προσπαθήσουν φύγουν, με τη Τζολί να προσποιείται ότι αμέσως μετά τα κυνηγάει. Στο σημείο αυτό  τα παιδιά έπρεπε να βρουν μια αιτία, επί της ουσίας να επινοήσουν ένα ψέμα για να δικαιολογήσουν την πράξη τους. 

«Η Srey Moch ήταν το μοναδικό από τα παιδιά που κοιτούσε τα χρήματα για πολύ, πολύ ώρα. Όταν αναγκάστηκε να τα επιστρέψει, ξέσπασε σε κλάματα. Όλα όσα που είχε βιώσει ήρθαν στην επιφάνεια. Όταν αργότερα ρωτήθηκε γιατί τα ήθελε είπε ότι είχε πεθάνει ο παππούς της και δεν είχαν αρκετά χρήματα για μία ωραία κηδεία», είπε η Τζολί, σύμφωνα με το περιοδικό. 

Η αποκάλυψη της ηθοποιού για το «πείραμα» προκάλεσε οργή στα social media, με αρκετούς χρήστες να την κατηγορούν για «απάνθρωπες» πρακτικές. 

Η Τζολί απάντησε στους επικριτές της λέγοντας πως η περιγραφή της σκηνής είχε απομονωθεί από το γενικότερο πλαίσιο της συνέντευξης και πως έχει γίνει παρανόηση. 

Σύμφωνα με την ηθοποιό, γονείς, κηδεμόνες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και γιατροί, ήταν παρόντες καθ ‘όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων. Τόνισε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- υμμετέχοντας στα γυρίσματα της ταινίας. 

image

«Λήφθηκε κάθε μέτρο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η άνεση και η ευημερία των παιδιών, από τις ακροάσεις μέχρι την παραγωγή», δήλωσε στην αμερικανική HuffPost, σημειώνοντας ότι το «παιχνίδι» που περιγράφεται στο άρθρο ήταν μια άσκηση αυτοσχεδιασμού βασισμένη σε σκηνή από την ταινία. «Αισθάνομαι αναστατωμένη με το πώς μια άσκηση υποκριτικής σε έναν αυτοσχεδιασμό από μια πραγματική σκηνή της ταινίας, γράφτηκε σαν να ήταν ένα πραγματικό σενάριο», δήλωσε η ηθοποιός. «Η φράση ότι πραγματικά χρήματα ελήφθησαν από ένα παιδί κατά τη διάρκεια του κάστινγκ είναι ψευδής. Θα ήμουν εξοργισμένη αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο», προσθέτει η Τζολί. 

image

Πηγή από την παραγωγή της ταινίας, δήλωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν μέρος σε ακρόαση γνώριζαν ότι αυτοσχεδιάζουν μια σκηνή από την ταινία, προσθέτοντας ότι στην όλη διαδικασία δεν υπήρχαν πραγματικά χρήματα.

Οι σκηνοθέτες  επανέλαβαν ότι ήταν ένα «παιχνίδι υποκριτικής» για να εξασφαλίσει ότι οι ηθοποιοί δεν αισθάνονται καμία πίεση. Ο Rithy Panh, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας, δήλωσε ότι, πριν από τις ακροάσεις, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον εξοπλισμό της κάμερας και τους εξήγησαν ότι έπρεπε να προσποιηθούν πως κλέβουν κάτι που έμεινε χωρίς επίβλεψη και πως έπειτα θα πιαστούν.