Ό νέος κοροναϊός εκτός από τον θάνατο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τους τελευταίους μήνες. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία φονική επιδημία.

Ads

Τους τελευταίους αιώνες παρουσιάζονται ασθένειες που ταλαιπώρησαν τον πλανήτη με τέτοια συχνότητα  που πολλοί  αρέσκονται να διαβάζουν – και να μεταδίδουν – θεωρίες συνωμοσίας.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Η πανούκλα του 1720

Το 1720 η «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας» ή απλώς πανούκλα έπληξε την Ευρώπη. Εκείνο το διάστημα έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι.

Ads

Η χολέρα του 1820

Κατά το χρονικό διάστημα 1817–1824 σημειώθηκε η πρώτη επιδημία χολέρας στον πλανήτη που εξελίχθηκε σε πανδημία. Επηρέασε κυρίως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Και σε αυτή την περίπτωση περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αρχή της επιδημίας έγινε από κατανάλωση νερού λιμνών, μολυσμένο με το εν λόγω βακτήριο.

Η ισπανική γρίπη του 1920

Πριν από τον κοροναϊό η πιο γνωστή επιδημία ήταν η ισπανική γρίπη. Το 1918, κάπου στην Ανατολική Ασία έπεφταν οι πρώτοι νεκροί από την γρίπη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη η οποία προσέβαλε περίπου 1 δισ. ανθρώπους, με τους 100 εκατ. από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδημία έως σήμερα.

Ο κοροναϊός του 2020

Εκατό χρόνια μετά την ισπανική γρίπη και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019 κάνει την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός που απειλεί όλο τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, ενώ τα περιστατικά σε όλο τον κόσμο είναι μέχρι στιγμής 121.564. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές του μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.