Η αντιπολίτευση είχε πολλές ελπίδες. Περίμενε ότι θα κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές και θα έστελνε τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση, η ίδια εδώ και 16 χρόνια, ήταν ήδη εξαντλημένη και παλιά. Δεν μπορούσε να υποσχεθεί κάτι νέο στους ψηφοφόρους. Ομοίως, ο κυβερνητικός Τύπος φοβόταν πως θα ηττηθεί ο Πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη χωρίς τον υποβολέα. Μπέρδευε στις ομιλίες του τα ονόματα των πόλεων και τις ημερομηνίες. Οι δημοσκοπήσεις προμήνυαν την ακόμη και μια πιθανή νίκη για την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο. Η οικονομική κατάσταση ήταν κακή και οι υποστηρικτές του Ερντογάν έκαναν παράπονα για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Όμως αυτό το σενάριο δεν έγινε πραγματικότητα. Αντιθέτως, ο Ερντογάν πέτυχε μια γρήγορη νίκη γεμάτη ωστόσο από ερωτήματα και αμφιβολίες.
Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) είναι η μόνη επίσημη αρχή αρμόδια για την διεξαγωγή, την καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, το πρακτορείο Ειδήσεων, Anadolu, που λειτουργεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης, ήταν αυτό που έκανε την ανακοίνωση.
Το Anadolu δημοσίευσε τα αποτελέσματα πολλών πόλεων τόσο γρήγορα που η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να τα επαληθεύσει. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είχε οργανωθεί εκ των προτέρων. Όπως είχε γίνει και στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.
Τα συστήματα πληροφόρησης της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς. Έτσι οι πολίτες ήταν καταδικασμένοι να μάθουν τα αποτελέσματα από μια μονάχα πηγή, το Anadolu. Μάλιστα η κυβέρνηση και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν τις δυο εκλογές πριν το τέλος της καταμέτρησης, πριν ακόμη και από την επίσημη ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Αν και η αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την καταμέτρηση της ψηφοφορίας από τα εκλογικά κέντρα μέχρι και τα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου, οι εκπρόσωποί της αναγνώρισαν μέσα στην νύχτα, υψώνοντας λευκή σημαία, τη νίκη του Ερντογάν.
Και ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έβγαιναν πλέον στις οθόνες, στο διαδίκτυο πολλοί έγραφαν για «πραξικόπημα μετα-αλήθειας» και «απειλή εμφυλίου πολέμου».
Από την άλλη σημαντική ήταν η νίκη του φιλοκουρδικού και Αριστερού HDP, του οποίου ο ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει στις φυλακές κατηγορούμενος για «τρομοκρατία». Το κυβερνών κόμμα έχασε ψήφους HDP, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει περισσότερο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως, πάντα ανεξήγητη, ήταν οι 11 μονάδες του μικρού ακροδεξιού κόμματος του MHP, του συμμάχου του Ερντογάν. Κανονικά έπρεπε να πάρει, κατά τους ειδικούς, μεταξύ 5% και 7%.
«Γνωρίζετε την Cambridge Analytica;» (την εταιρεία που βοήθησε τον Τραμπ να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές), σημείωναν με νόημα μεταξύ τους οι απογοητευμένοι αντιπολιτευόμενοι. Αυτοί που δήλωναν ότι «ο φασισμός δεν μπορεί να εκδιωχθεί με τις εκλογές» σήμερα δικαιώνονται, τόνιζαν.
Εν τέλει, ο Ερντογάν πέτυχε μια νίκη που δεν την περίμενε. Κάποιοι παραπονιούνται για «ηλίθιους», για «άμυαλους», για «ισλαμιστές» που συνεχίζουν να στηρίζουν ακόμη τον Ερντογάν. Άλλοι αναλυτές ασκούν κριτική στην αντιπολίτευση. Όπως και να έχει, μια νέα πολιτική περίοδος ξεκινά για την Τουρκία. «Μια κατάμαυρη σελίδα», μόλις γύρισε.
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε εβδομάδα στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >