Το τουρκικό κοινοβούλιο, με ψήφους 325 υπέρ και 184 κατά, ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ads

Το νομοσχέδιο διαβίβασε σήμερα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο η Προεδρία της χώρας, με στόχο την υποστήριξη της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση των στρατευμάτων υπό τις διαταγές του Χαφτάρ. 

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, έπρεπε να έχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία.

«Το νομοσχέδιο για τη Λιβύη είναι σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη σχετική έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ads

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ, μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια και θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

«Ελπίζω ότι εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου», τόνισε ο Οκτάϊ, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής και σχεδίου.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε στο CNN Turk ότι «η Τουρκία έκανε ένα βήμα που θα αποτρέψει τις προκλήσεις εναντίον της στην Μεσόγειο», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν «μια αναγκαιότητα για την εθνική ασφάλεια».