Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζεται «θετικά» από την πλειοψηφία των Τούρκων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund και καταγράφει τις τάσεις της τουρκικής κοινής γνώμης έναντι της Ε.Ε. και των Η.Π.Α.

Ads

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύει το περιοδικό «L’ Express». Το δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Οι Τούρκοι ακολουθούν μοναχική πορεία», επισημαίνει ότι το ερώτημα «κατά πόσο η Δύση βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει την Τουρκία», είναι αυτό που απασχολεί τους τελευταίους μήνες διπλωματικούς κύκλους σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον.

Η δημοσκόπηση, όπως τονίζει το ρεπορτάζ, αποκαλύπτει μια σαφή υποβάθμιση της στάσης έναντι της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη.

Μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ συνιστά έναν ουσιαστικό παράγοντα για την αμυντική πολιτική της Τουρκίας, ενώ η ένταξη στην Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζεται «θετικά» παρά μόνο από ένα 38% (σε σχέση με το περσινό 48% και το 73% το 2004).

Ads

Επίσης, για πρώτη φορά, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα τους θα έπρεπε μάλλον να συνάψει στενότερους δεσμούς με κράτη της Μέσης Ανατολής, παρά με την Ε.Ε.

«Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας είναι ενδεικτικά της στροφής της Τουρκίας προς κράτη όπως η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ και εξηγούνται στη βάση της στάσης που κράτησαν οι Η.Π.Α. στο περιστατικό της πρόσφατης διένεξης μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς και της στάσης Σαρκοζί, σε ό,τι αφορά στο «πάγωμα» των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων», καταλήγει το ρεπορτάζ.