Επισπεύδει την ολοκλήρωση του πρώτου αεροπλανοφόρου της η Τουρκία, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μετίν Καλκαβάν, να δηλώνει στην «Hurriyet» ότι «περίπου το 90% του πλοίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής».

Ads

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά το τέλος αυτής της φάσης θα προστεθούν στο αεροπλανοφόρο και τα τελικά του χαρακτηριστικά.

Ο Καλκαβάν τονίζει πως το «TCG Anadolu» αναμένεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη ναυτική ικανότητα της Τουρκίας καθώς όπως είπε θα γίνει η δέκατη χώρα παγκοσμίως που θα έχει ένα τέτοιο πλοίο ενώ σημείωσε πως συνολικά υπάρχουν μόνο 5 με 6 κατασκευαστές.

Το αεροπλανοφόρο, που κατά το 68% έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία, αναμένεται να βγει στις θάλασσες τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές θα ενσωματωθεί στο τουρκικό ναυτικό.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Καλκαβάν, το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Το «TCG Anadolu» έχει μήκος 232 μέτρα και πλάτος 32  μέτρα και ενδείκνυται για επιχειρήσεις μακράς διαρκείας ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο και ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.