Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η κίνηση έρχεται ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα, λόγω των δραστηριοτήτων της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ads

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αντέξει το κύμα μεταναστών για πάνω από έξι μήνες», είχε δηλώσει ο Σοϊλού και είχε απειλήσει ότι «αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα κέντρο για παράτυπους μετανάστες θα πληρώσουν τελικά το αντίτιμο γι’ αυτή την αδιαφορία».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, δήλωσε σε δημόσια ομιλία του πως: «Οι κινήσεις που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, είναι για στην προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της».

Ads

Τι απαντά η ΕΕ

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει. 

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή ενημέρωση. «Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι το «πάγωμα» στις διαπραγµατεύσεις για τη βίζα είχε προταθεί να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις που θα επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, τελικά η Κοµισιόν αποφάσισε να µην το εντάξει στο πρώτο «πακέτο» των µέτρων, μιας κι έχει συνδεθεί µε τη συµφωνία για το Μεταναστευτικό, που οι Βρυξέλλες επιθυµούν πάση θυσία να διατηρηθεί ως έχει.

Η απάντηση Κουμουτσάκου

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις», ανέφερε συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτάσκος.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.