Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα. Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αυξανόμενη πρόκληση στις κλιμακούμενες πιέσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός και οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν και άφησαν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία.

Ads

Πριν τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη και το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%. «Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε στον Τύπο, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας…αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο στο επίπεδο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ».

Η Τεχεράνη απειλεί να υπαναχωρήσει και από άλλες δεσμεύσεις «εντός 60 ημερών»

Η Τεχεράνη απείλησε σήμερα να αποδεσμευθεί και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός «60 ημερών», εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που να ικανοποιεί τα αιτήματά της. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Ads

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του. Αυτά αφορούν βασικά την δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και να συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης, τον Μάιο του 2018. Ο Αρακτσί δεν διευκρίνισε από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα του από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη» στιγμή, δήλωσε.

Νετανιάχου: «Πολύ επικίνδυνη κίνηση από το Ιράν, θέλουν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα» 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε  εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την απόφαση του Ιράν και κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. «Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο βήμα», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας-υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις–αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;». «Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας του 2015.   

Αντιδρώντας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, καταδίκασε την απόφαση της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις. Ο Μακρόν υπενθύμισε την προθεσμία της 15ης Ιουλίου για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χωρίς να αναφερθεί στο τι θα συμβεί μετά την ημερομηνία αυτήν.