«Τέσσερις τοίχοι κάνουν έναν άνθρωπο ελεύθερο» – περσική παροιμία…

Ads

Ενώ οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ιράν να μπει στη χώρα τους για να μην διαδώσει την τρομοκρατία στο «ειρηνικό» αμερικανικό έδαφος, το Ιράν όχι μόνο απαντά με αντίποινα αλλά από καιρό τώρα, προσπαθεί να εμποδίσει την Αμερική και γενικά τον Δυτικό Κόσμο να μπουν στο Ιράν μέσω διαδικτύου. Το facebook, το twitter και το you tube απαγορεύονται στη χώρα. Το μόνο που επιτρέπεται είναι το Instagram κι αυτό όμως με το μάτι του Μουσουλμάνου Μεγάλου Αδερφού να παρακολουθεί άγρυπνο κάθε φωτογραφία  που ανεβαίνει.

Η προηγούμενη χρονιά  ξεκίνησε δυσοίωνα στο Ιράν για τα μοντέλα και τον κόσμο της ομορφιάς. Το λατρεμένο τους Instagram έγινε ο σπιούνος με τις ορατές αποδείξεις: οι φωτογραφίες  των μοντέλων έδειχναν τα ωραιότερα κορίτσια της χώρας να ποζάρουν με ακάλυπτα μαλλιά, να μιμούνται το δυτικό στυλ ντυσίματος και styling και μάλιστα μία από τις κοπέλες: η Elhan Arab είχε τολμήσει να βάψει τα μαλλιά της ξανθά! Ολέθριο σφάλμα! Τον Μάρτιο του 2016 σε μια επιχείρηση – σκούπα της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων Media με το κωδικό όνομα: Spider 2,  έκλεισαν κάμποσοι λογαριασμοί στο Instagram, μοντέλων, ηθοποιών αλλά και κομμωτών και beauty artists και φωτογράφων που είχαν ανεβάσει φωτογραφίες μοντέλων δίχως hijab.

Η τολμηρή Elhan Arab που διαφήμιζε νυφικά με ξανθές μπούκλες, σύρθηκε στα δικαστήρια [μελαχρινή πλέον] όπου αναγκάστηκε να απολογηθεί για το αμάρτημά της, να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, να δηλώσει ότι μετάνιωσε κι ότι είναι συντετριμμένη που έχασε το hijab και την τιμή της…

Ads

Το πάθημα έγινε μάθημα: η Elhan δεν ανεβάζει πλέον φωτογραφίες  χωρίς  τη μαντίλα της. Ποιο είναι λοιπόν το πιο σύντομο μαύρο ανέκδοτο στο Ιράν; Ιρανή ξανθιά μοντέλα στο Instagram.

image

Μαγική εικόνα: πριν…[με ξανθές μπούκλες και στέμμα]

image

…και μετά [με μαύρα μαλλιά και hijab]

Οι νέοι «εγκληματίες» του Ιράν είναι κάτι τύποι σαν τους: Melikaa Zamani, Niloofar Behboudi, Donya Moghadam, Dana Nik, Shabnam Molavi, Elnaz Golrokh and Hamid Fadaei. [Μια ματιά στα προφίλ τους στο Instagram, αποκαλύπτει τι άνθρωποι είναι …] Ο Hamid Fadaei  για παράδειγμα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιρανούς, μοντέλο για τη Fila με περισσότερους από 100.000 followers στο Instagram ενώ μια άλλη «σεσημασμένη» είναι η σύζυγός του: η Elnaz Golrokh, μοντέλο και αισθητικός με δικό της σαλόνι ομορφιάς και περισσότερους από 500.000 followers που ακολουθούν πιστά τη σελίδα με beauty tips που διατηρούσε στο Instagram. Αυτοί οι επικίνδυνοι κακοποιοί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο του Σιράζ σε ποινές από πέντε μήνες έως έξι χρόνια. Τον Νοέμβριο, επτά πρακτορεία μοντέλων έκλεισαν με τη δικαιολογία  ότι θέτουν σε κίνδυνο την ηθική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Η κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η νέα καταστολή στοχεύει ειδικά τους χρήστες του Instagram. [Καλά που μας το διευκρίνισε…] Οι ιρανικές αρχές διώκοντας τους χρήστες του Instagram, νιώθουν ότι κάνουν το καθήκον τους στο Θεό και την πατρίδα τους. Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Abbas Jafari Dolatabadi, δήλωσε φουσκώνοντας από υπερηφάνεια ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά καλά πράγματα έγιναν στη μάχη εναντίον των κομμωτηρίων και των Οίκων Μόδας που σχετίζονται με το modeling. Στις επιχειρήσεις Spider 1 και Spider 2, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε περισσότερα από: 50 κομμωτήρια, 50 fashion workshops και 50 φωτογραφικά studio». Εκκαθάριση κανονική.  

Παράλληλα με την επιχείρηση Spider 2, η ιρανική κυβέρνηση έριξε στους δρόμους της Τεχεράνης 7.000 μυστικούς αστυνομικούς, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι υποτίθεται θα προσέχουν  για πιθανά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης [εμένα μου λες;], στην πραγματικότητα περιφέρονται στους δρόμους και κάνουν παρατηρήσεις στις ιρανές που φορούν πολύ χαλαρά το hijab τους ή  έχουν έντονο μακιγιάζ.

Εννοείται ότι κάτω από την επιβολή hijab και σεμνού ντυσίματος κρύβονται κι άλλες μορφές τ-Ιραν-ίας. Μόλις πριν από λίγες μέρες, τον Ιανουάριο του 2017, μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ήταν η σύλληψη [ξανά] της συγγραφέως Golrokh Ebrahimi Iraee που έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση για το ανέκδοτο βιβλίο που έγραψε κατά του λιθοβολισμού. Υποτίθεται ότι το βιβλίο αυτό προσβάλλει τα ισλαμικά ήθη και κάνει προπαγάνδα εναντίον του συστήματος. Τον Οκτώβριο του 2016, οι αρχές εισέβαλαν στο σπίτι της Golrokh Ebrahimi Iraee και του συζύγου της Arash Sadeghi, ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκαναν έρευνα, κατέσχεσαν laptops, notebooks και CDs.

Η συγγραφέας σύρθηκε σε μια δίκη – παρωδία η οποία της στέρησε ακόμη και το δικαίωμα υπεράσπισης. Αυτή τη δεύτερη φορά, η συγγραφέας συνελήφθη ενώ πήγαινε να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον άρρωστο σύζυγό της που εκτίει φυλάκιση 19 ετών για την ακτιβιστική δράση του. Ξανά στη φυλακή του Evin, με το μυαλό στον άντρα της που του στερούν ακόμη και τη θεραπεία του όπως κατήγγειλε στη Διεθνή Αμνηστία. Όλα αυτά για ένα βιβλίο που δεν έχει καν εκδοθεί…

image

Η Golrokh Ebrahimi Iraee και ο σύζυγός της Arash Sadeghi

Η τ-Ιραν-ία αυτή δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο τη ρατσιστική απαγόρευση εισόδου στη «χώρα της ελευθερίας» σε πολίτες του Ιράν και άλλων έξι μουσουλμανικών χωρών από την πλευρά του Τραμπ. Το άρθρο δεν γράφτηκε με τη λογική του συμψηφισμού ούτε ως επιχείρημα  υπεράσπισης των ενεργειών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ αλλά με στόχο να καταδείξει πόσο υποκειμενική και στρεβλή μπορεί να είναι η άποψη κάθε εξουσίας για τις ελευθερίες που δικαιούται ένας πολίτης ανάλογα με το φύλο ή το θρήσκευμα ή την καταγωγή του. Ή ακόμη και ανάλογα με το επάγγελμά του.

Σε έναν κόσμο που η τυραννία είναι μια λερναία ύδρα με πολλά – πολλά κεφάλια… Κόβεις το ένα και ξεφυτρώνουν δύο, πιο άσκημα και πιο τρομακτικά από το προηγούμενο.

Το θέμα είναι να μην ξαναβγούν, όχι να καλυφθούν με hijab.

Το εικαστικό του τίτλου είναι της ιρανής illustrator Negin Ethesabian