Με αλλαγές στην ατζέντα του αναμένεται να συνεδριάσει τελικά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Κανονικά στο επίκεντρο αναμενόταν να τεθεί η πρόοδος στην επίτευξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές της Ευρωζώνης κυρίως μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τη στιγμή που η Moody΄s υποβάθμισε την Πορτογαλία, υποχρεώνει, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, τους υπουργούς να συζητήσουν τη συστημική κρίση στην Ευρωζώνη.

Ads

Κύρια πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλες είναι οι κινήσεις των επενδυτών σχετικά με την Ιταλία, καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε μέσα σε 36 ώρες από 4,80% σε 5,30%. Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, έγινε φανερό τα τελευταία 24ωρα πως οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά όχι μόνον τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και τις επενδύσεις στην Ιταλία, μια χώρα που και μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί, αλλά και το χρέος της είναι το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και από το 1,46 έπεσε στο 1,423 $. Τον αντίθετο δρόμο, αυτό της ανόδου, πήρε το σπρεντ του ιταλικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας έναντι του γερμανικού, μετά και από τη δήλωση -πάλι- της Moody’s πως θα εξετάσει ενδελεχώς το πρόγραμμα λιτότητας που εκπονεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μονάχα οι οικονομίες κάποιων χωρών της περιφέρειας, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα. Σημειώνουν επίσης πως μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος. Η εν λόγω πρόταση είχε αποσυρθεί καθώς διαφωνούσε η Γερμανία.

Ads