Όλο και πιο κοντά σε μια μεταπολεμική Συρία χωρίς την άμεση ή έμμεση παρουσία – συμμετοχή – εμπλοκή της Τουρκίας «βαδίζουν» ολοταχώς Ρώσοι και Αμερικανοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και συμφέροντα, τα οποία όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: Ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως απομονώνεται από τους μεγάλους «παίκτες» της περιοχής, παρά και ενάντια στις αγωνιώδεις προσπάθειές του να «νεκραναστήσει» τους σχεδιασμούς του για τον έλεγχο ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού γης – συνεπώς και μέρος του ελέγχου των ενεργειακών δρόμων – από την συριακή πλευρά των συνόρων. Πρώτος και άμεσος στόχος του Ερντογάν ήταν και παραμένει η ολοκληρωτική καταστολή των Κούρδων και των προσπαθειών τους για μια ανεξάρτητη κουρδική περιφέρεια στα συριοτουρκικά σύνορα. 

Ads

Η είδηση που μετέδωσε από χθες το Reuters περί συμφωνίας μεταξύ των κουρδικών «Μονάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας» (YPG) και της Ρωσίας, για την κατασκευή, από την τελευταία, στρατιωτικής βάσης στην βορειοδυτική Συρία, μπορεί να γίνει και η «ταφόπλακα» των γεωπολιτικών φαντασιώσεων του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει να μην του «βγαίνει», ούτε η επαναπροσέγγιση με τον Πούτιν, ούτε η εκλογή Τραμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ρωσο-κουρδική συμφωνία έκλεισε στις 19 Μαρτίου.Το Reuters παραπέμπει στον εκπρόσωπο των YPG, Ρεντούρ Χαλίλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα άρχιζε να ισχύει από τις 20 Μαρτίου.

Μάλιστα, ο Χαλίλ είπε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έφτασαν με τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή της νέας βάσης, κοντά στην πόλη Εφρίν, βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού.

Ads

«Η ρωσική παρουσία στην περιοχή Ζαντίρς, στην Εφρίν, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των μονάδων μας και των ρωσικών στρατευμάτων που επιχειρούν στην Συρία, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας στις σύγχρονες μεθόδους πολέμου, καθώς και για την δημιουργία απευθείας γραμμής επικοινωνίας με τις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση του Χαλίλ, η οποία δόθηκε στο ρωσικό δίκτυο RBK, από τον εκπρόσωπο, στην ρωσική πρωτεύουσα, του κουρδικού κόμματος της «Δημοκρατικής Ένωσης», Αμπντεσαλάμ Αλί.

«Θεωρούμε, ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της συμμαχίας μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην Συρία, πολύ περισσότερο που οι δυνάμεις μας απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, γεγονός το οποίο προέτρεψε πολλούς να συνεργαστούν και να ενωθούν με τις YPG» σημειώνεται στην δήλωση.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει την πληροφορία περί κατασκευής βάσης: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη νέων ρωσικών βάσεων στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, «καπνός χωρίς φωτιά» δεν υπάρχει. Αφενός, η Ρωσία «καλοπιάνει» τους Κούρδους της Συρίας ήδη από το 2015, όταν επέμεινε να τους εντάξει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αφετέρου, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, με την πλέον επιβεβαιωμένη να είναι η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και με Κούρδους της Συρίας.

Επιπλέον, υπάρχει και η γλώσσα της διπλωματίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει την κατασκευή βάσης. Από την κουρδική δήλωση προκύπτει όμως ότι η συνεργασία θα είναι σε επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η ουσία αυτή δεν διαψεύστηκε από τους Ρώσους.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, απόστρατος συνταγματάρχης, Βίκτωρ Μουραχόβσκι, δήλωσε στο RBK, ότι όντως δεν γίνεται λόγος για κατασκευή στρατιωτικής βάσης, αλλά για την οργάνωση κέντρου εκπαίδευσης και προετοιμασίας των μαχητών των YPG.

Πρόσθεσε, ότι εκπαιδευτές θα είναι Ρώσοι επαγγελματίες στρατιωτικοί, οι οποίοι θα ασχοληθούν με ατομική προετοιμασία των μαχητών, καθώς και με την προετοιμασία εξειδικευμένου κουρδικού στρατιωτικού προσωπικού πάνω σε σύγχρονα βαρέα όπλα.

Για τέτοιου είδους εκπαίδευση δεν απαιτείται η κατασκευή νέων κτιρίων, σημειώνει με νόημα ο αναλυτής.

Η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου συμφέρει και πολιτικά και στρατιωτικά εκτιμά ο ίδιος. «Σε εκείνη την περιοχή συγκρούονται τα συμφέροντα τουρκμάνικων σχηματισμών και των Κούρδων του Εφρίν. Δίπλα βρίσκεται η επαρχία του Ιντλίμπ, σημαντικό μέρος της οποίας βρίσκεται υπό την κατοχή των ριζοσπαστών ισλαμιστών, τους οποίους τελικά πρέπει να εξαλείψουμε συνόψισε ο αναλυτής.

Αυτή την στιγμή η Ρωσία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Συρία: Στο αεροδρόμιο Χμέιμιμ, στην επαρχία της Λατάκιας, και την βάση υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Ταρτούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες το YPG, το οποίο είναι ο μόνιμος εφιάλτης του ISIS, προελαύνει εναντίον της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών, την Ράκκα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο εξοπλισμός του YPG από τις ΗΠΑ αποτέλεσε διαχρονική αιτία της οργής του Ερντογάν.