Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει την ασφαλή έξοδο γυναικόπαιδων από τα πολιορκημένα τμήματα της πόλης Χομς και την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε ο διεθνής διαμεσολαβητής, απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι από τη Γενεύη, όπου διεξάγονται οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Σε ψυχρό κλίμα οι συνομιλίες συριακής κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Το καθεστώς Άσαντ δέχτηκε επίσης να επιτρέψει την αποχώρηση και ανδρών αμάχων, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα της δοθεί σχετική λίστα με ονόματα.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας, με αντικείμενο πλέον τα πολύ πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπραχίμι

Ads

Ο διαμεσολαβητής προσέθεσε πως αναμένει οι δύο πλευρές να εκδώσουν ανακοινώσεις για τον «γενικό δρόμο προς τα εμπρός» αναφορικά με την κρίση.

Νωρίτερα, οι διαπραγματευτές της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είχαν διακόψει τις απευθείας επαφές, έχοντας ξεχωριστές συναντήσεις με τον διεθνή διαμεσολαβητή. Η απόφαση αυτή ελήφθη όταν οι δύο πλευρές διαφώνησαν στο ζήτημα των αιχμαλώτων και της πρόσβασης στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε πολιορκημένες πόλεις. Ο αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης ‘Αχμαντ Ραμαντάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Άσαντ πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα για απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων που κρατούνται εδώ και τρία χρόνια.

Πάντως, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) που επιχειρεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αρχές στα κυβερνητικά σημεία ελέγχου παρεμπόδισαν το έργο της παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιτρέψει την αποστολή βοήθειας.

Κύριο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται τη Δευτέρα είναι η συμμετοχή ή μη και ο ρόλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί καμία συμμετοχή του Άσαντ στη διακυβέρνηση της Συρίας, ενώ το καθεστώς έχει διαμηνύσει πως δεν εξετάζει κανένα ενδεχόμενο αποχώρησής του από την προεδρία.