Ένα απίστευτο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας και κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, με τον Αυστραλό πρωταθλητή σκιέρ Max Hauke να κάνει μετάγγιση αίματος προκειμένου να ενισχύσει την απόδοσή του.

Ads

Το εν λόγο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές στην Αυστρία, όπου ο Hauke βρισκόταν για αγώνες. Ειδικότερα, ο αθλητής του σκι πιάστηκε με σύριγγες να κάνει μετάγγιση αίματος. Στόχος του ήταν να βελτιώσει τις επιδόσεις του στους αγώνες που θα έπαιζε στο Ζέεφελντ.

Σημειώνεται, ότι αυξάνοντας τον αριθμό των ερυθροκυττάρων αυξάνεται παράλληλα η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Αυτό το είδος ντόπινγκ χρησιποποιείται σε αθλήματα αντοχής όπως οι αγώνες δρόμου (μεγάλων συνήθως αποστάσεων), η ποδηλασία, το cross country σκι και άλλα.

Η αστυνομία της Αυστρίας  συνέλαβε τον σκιέρ, ο οποίος τώρα κινδυνεύει με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων από τους αγώνες, Ο Dominik Baldauf συνελήφθη επίσης, όπως και άλλοι τρεις αθλητές από το Καζακστάν και την Εσθονία.

Ads

«Οι αθλητές πιάστηκαν να χρησιμοποιούν μεθόδους που έχουν απαγορευτεί. Δυστυχώς, με συγκλονίζει, δύο από τους αθλητές μας είναι μεταξύ τους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της APA ο αθλητικός διευθυντής της ομοσπονδίας για το σκι αντοχής, Markus Gandler.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές εφαρμόστηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ και της χρήσης φαρμάκων που ενισχύουν την απόδοση στον αθλητισμό. «Οι επιδρομές ήταν μέρος μιας ευρύτερης αστυνομικής επιχείρησης που απευθυνόταν σε εγκληματίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η δήλωση του οργανισμού.