H διαχρονική διαμάχη επιστήμης και πίστης έρχεται ξανά στο προσκήνιο στον καθεδρικό ναό του Τορίνο: Η περίφημη, όσο και αμφιλεγόμενη, Σινδόνη του Τορίνο εκτίθεται ξανά σε πιστούς και «αιρετικούς» και επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τις επιστημονικές έρευνες που αμφισβητούν την ιερή της προέλευση.

Ads

Η έκθεση στον καθεδρικό του Τορίνο άνοιξε την Κυριακή, έγινε πρωτοσέλιδο στις ιταλικές και όχι μόνον εφημερίδες, και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου. Οι επισκέψεις γίνονται με… προκρατήσεις, ενώ για τις 21 Ιουνίου έχει κάνει κράτηση, όπως γνωστοποίησε το Βατικανό, και ο πάπας Φραγκίσκος.

Από την αντίστοιχη, προηγούμενη έκθεση που είχε γίνει το 2010 είχαν περάσει 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Ούτε τότε, όμως, ούτε τώρα φαίνεται πως θα δοθεί η τελική απάντηση στο εάν η Σινδόνη ήταν το σάβανο του Ιησού ή μια «πλαστογραφία» των μεσαιωνικών χρόνων. Όπως και το εάν η μορφή και τα «ίχνη των καρφιών» που φέρονται να είναι αποτυπωμένα πάνω της προέρχονται από «θείο αίμα» ή είναι απλά αποτέλεσμα κάποιων σωματιδίων νετρονίων.

Η τελευταία επιστημονική έρευνα που έγινε πριν από έναν χρόνο στην Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας πανίσχυρος σεισμός έντασης 8,2 Ρίχτερ που έγινε το 33 μετά Χριστόν – έτος της σταύρωσης, κατά την παράδοση – ήταν τόσο ισχυρός που αποδέσμευσε σωματίδια νετρονίων από σπασμένους βράχους. Τα σωματίδια αυτά δημιούργησαν, με τη μορφή ακτίνων Χ, τα σχήματα που φέρει η σινδόνη όπως την ξέρουμε σήμερα.
Κατά τους επιστήμονες η ακτινοβολία αυτή “μπέρδεψε” τη διαδικασία της χρονολόγησης με άνθρακα που είχε γίνει το 1988 και η οποία τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το σάβανο είχε δημιουργηθεί στην εποχή του 1300 και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εσκεμμένη μεσαιωνική πλαστογραφία. Την θεωρία αυτή ασπάζονται και οι πλέον σκεπτικιστές του “φαινομένου σινδόνη του Τορίνο”.

Ads

Μια δεκαετία αργότερα, ο τότε Καρδινάλιος του Τορίνο είχε αποκηρύξει την χρονολόγηση με άνθρακα καταγγέλλοντάς την ως… “έξωθεν μασονική συνωμοσία” που είχε στόχο να πλήξει το κυρος της Ρωμαιοκαθολικης εκκλησίας.

Ακολούθησε, άλλη μια δεκαετία αργότερα, μια ακόμη επιστημονική έρευνα που, αυτή τη φορά, απέρριψε την θεωρία της πλαστογραφίας και την αντικατέστησε με τη δική της εκδοχή – μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η δημιουργία της μορφής πάνω στο ύφασμα ήταν “υπερφυσική”.

Οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας υποστήριξαν ότι “προκειμένου να αναπαραχθούν τα παράξενα χαρακτηριστικά της εικόνας του σώματος που έχει η σινδόνη του Τορίνο απαιτείται μια εντονότατη στοχευμένη εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας”. Κατά την άποψή τους όμως, “τέτοιας έντασης ενέργεια δεν μπορεί να παραχθεί από καμία φυσιολογική πηγή υπεριωδών ακτίνων”.

Ο προκάτοχος του Πάπα Φραγκίσκου, Βενέδικτος, είχε περιγράψει το ύφασμα ως μια “εικόνα γραμμένη με το αίμα” και είχε πει πως η σινδόνη βρίσκεται “σε πλήρη ακολουθία με ό,τι μας λένε οι Γραφές για τον Ιησού”.
Αντιθέτως, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, όταν είχε δει τη σινδόνη το 1998, είχε πει ότι υπάρχουν αμφιβολίες ανάμεσα στην θρησκεία για την επιστήμη για το εάν αυτό ήταν το σάβανο του Ιησού και είχε ζητήσει να συνεχιστούν οι έρευνες και οι μελέτες.