Στην κατάρριψη του βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα μέσα Απριλίου, αν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του και περάσει σε νοτιοκορεατικό έδαφος, θα προχωρήσει η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ads

 
«Προετοιμάζουμε τα μέσα για την παρακολούθηση της τροχιάς του πυραύλου και θα τον καταρρίψουμε αν παρεκκλίνει της προβλεπόμενης πορείας και υπάρξει πιθανότητα να πέσει το έδαφός μας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Η Σεούλ ανησυχεί μήπως ο πρώτος όροφος του πυραύλου που θα αποκολληθεί και θα πέσει στην Κίτρινη Θάλασσα ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Κίνα, καταπέσει στο έδαφός της, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
 
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να διατάξει επισήμως την καταστροφή του βορειοκορεατικού πυραύλου σε περίπτωση που θα απειλήσει τα ιαπωνικά εδάφη.
 
Έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο απηύθυνε ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ.
 
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη. Δεν θέλουμε να δούμε να ανατρέπεται η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην Χερσόνησο», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε εν τω μεταξύ, την Κυριακή πως το Πεκίνο «κλείνει τα μάτια» στις βορειοκορεατικές πυρηνικές προκλήσεις και προειδοποίησε με αυστηρότερες κυρώσεις αν η Πιονγκγιάνγκ πραγραματοποιήσει την προγραμματισμένη για τον Απρίλιο εκτόξευση πυραύλου.
 
Σεούλ και Ουάσιγκτον επισημαίνουν πως η εκτόξευση αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία παραβιάζει τις πρόσφατες διεθνείς δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας. Το βορειοκεατικό καθεστώς ισχυρίζεται πως ο πύραυλος θα θέσει απλώς σε τροχιά δορυφόρο.