Η Ρωσία στέλνει μισθοφόρους στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που προδίδει ότι δεν έχει αρκετούς στρατιώτες, δήλωσε την Παρασκευή (29 Ιουλίου) το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, καθώς το Κίεβο εντείνει την αντεπίθεσή του στο νότο.

Ads

Όπως αναφέρει το euractiv.gr, η μεγαλύτερη εξάρτηση από αμειβόμενους μαχητές της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group για καθήκοντα πρώτης γραμμής αντί για τη συνήθη εργασία τους σε ειδικές επιχειρήσεις θα ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται υπό πίεση έξι μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών ότι οι μισθοφόροι της Wagner είναι απίθανο να αναπληρώσουν την απώλεια τακτικών μονάδων πεζικού ή να αλλάξουν την πορεία της ρωσικής εισβολής.

«Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη απασχόληση της ομάδας από το 2015, όταν συνήθως αναλάμβανε αποστολές διαφορετικές από την ανοιχτή, μεγάλης κλίμακας τακτική ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Ads

Η Wagner και το Κρεμλίνο δεν προέβησαν σε σχόλια.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι παρατήρησαν μια «μαζική αναδιάταξη» των ρωσικών δυνάμεων προς τα νότια, όπου Βρετανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας πιστεύουν ότι η 49η Στρατιά της Ρωσίας, που σταθμεύει στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, είναι ευάλωτη.

Η νότια πόλη Χερσώνα, κλειδί για τις χερσαίες γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας από την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, είναι πλέον ουσιαστικά αποκομμένη από τα άλλα εδάφη που κατέχει η Ρωσία, δήλωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την Πέμπτη.

Η περιοχή της Χερσώνας έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων αμέσως μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία περιγράφει την εισβολή της Ρωσίας ως έναν αυτοκρατορικού τύπου κατακτητικό πόλεμο.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Δύση για να καταστρέψει σοβαρά τρεις γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της έπληξαν πέντε ρωσικά οχυρά γύρω από τη Χερσώνα και μια άλλη κοντινή πόλη την Πέμπτη, το επίκεντρο της μεγαλύτερης αντεπίθεσής της στη σύγκρουση.

Η Ρωσία βομβάρδισε τα περίχωρα του Κιέβου για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες την Πέμπτη. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Βίσχοροντ στην άκρη της πρωτεύουσας, δήλωσε στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέκσιγι Κουλέμπα.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούσε στο κοινοβούλιο μαζί με τον επισκέπτη πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η επίθεση διέλυσε την αίσθηση της κανονικότητας που έχει επιστρέψει στη ζωή στο Κίεβο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις προσπάθειες κατάληψης της πόλης τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μπροστά στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση.

Περισσότεροι από 10 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης την περιοχή Τσέρνιχοφ βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της περιοχής Βιάτσεσλαβ Τσαούσοφ στην ουκρανική τηλεόραση. Όπως και το Κίεβο, το Τσερνίχοφ δεν είχε στοχοποιηθεί εδώ και εβδομάδες.

Η διοίκηση της βόρειας περιφέρειας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι περισσότεροι από 20 πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί στην περιοχή του Τσερνίχοφ που συνορεύει με τη Ρωσία από βάση στη Λευκορωσία – σύμμαχο της Ρωσίας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές για το πεδίο της μάχης.

Ανατολικό μέτωπο

Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στο νότο έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μάχεται για τον έλεγχο του συνόλου της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς στα ανατολικά, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τέσσερις φορές την Πέμπτη την πόλη Μπαχμούτ, η οποία έχει αναφερθεί από τη Ρωσία ως πρωταρχικός στόχος στην προέλασή της μέσω του Ντονέτσκ, δήλωσε στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Παύλο Κιριλένκο. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, είπε.

Καθώς μαίνονται οι μάχες, οι διεθνείς προσπάθειες συνεχίστηκαν για να προσπαθήσουν να ανοίξουν ξανά τα ουκρανικά λιμάνια και να επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Το να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση για τα φορτία σιτηρών από την Ουκρανία θα πρέπει να διευκολύνει τις ελλείψεις που έχουν αφήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση των πλοίων είναι ακόμα υπό επεξεργασία.

Ο Γκρίφιθς εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη αποστολή σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την Παρασκευή.