Ο παρακολουθείσας, του παρακολουθήσαντος φαίνεται ότι γίνεται ανάμεσα στους ηγέτες του κόσμου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «η Ρωσία είχε αποπειραθεί να κατασκοπεύσει τα μέλη των G20 κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής», που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη.

Ads

 
Συγκεκριμένα, η Corriere della Sera και η La Stampa αναφέρουν ότι οι Ρώσοι μοίρασαν στις εθνικές αντιπροσωπείες στικάκια USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων. Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, φέρεται να εξεπλάγη από τα δώρα και να ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας να τα εξετάσει.
 
«Οι πρώτες αναλύσεις, με τη συνδρομή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν θετικές ως προς την υπόνοια του ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό», επισημαίνει η CdS. Οι ειδικοί συμπέραναν πως «οι μνήμες USB και τα καλώδια των φορτιστών ήταν κατάλληλα για την υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα».
 
Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., οι οποίες επισημαίνουν ότι οι έκαστες εθνικές αρχές ασφαλείας διεξάγουν επιπλέον ελέγχους και πως δεν πρόκειται να διαβιβασθεί οποιαδήποτε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία έως ότου περαιωθούν αυτοί οι έλεγχοι. Το γραφείο του Βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει το θέμα, ενώ το ίδιο επεσήμανε και εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.
 
Σημειώνεται πως η είδηση λαμβάνει χώρα κατόπιν άλλων αποκαλύψεων εις βάρος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, NSA, για παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών, αλλά και εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών.
 
Διαβάστε σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA