Ήρε η Ρωσία την απαγόρευση εισαγωγών που είχε επιβάλει πρόσφατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα δύο εταιρειών από τη Σερβία, εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση. Σημειώνεται ότι η Σερβία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ. 

Ads

Μάλιστα, η άρση της απαγόρευσης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ ζήτησε από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Σερβίας, να μην εκμεταλλευτούν την απαγόρευση που επιβάλλει το Κρεμλίνο στις εισαγωγές διατροφικών προϊόντων από τη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επέβαλε στις αρχές Αυγούστου εμπάργκο ενός έτους στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση σχετικά με τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Η υπηρεσία κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor ανακοίνωσε το Σάββατο πως έχει συμπεριλάβει δύο σερβικές εταιρίες στον κατάλογο των εταιριών στις οποίες επιτρέπεται η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία και στην τελωνειακή ένωσή της με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ads

Η ρωσική κυβερνητική υπηρεσία ανέφερε πως στις δύο εταιρίες είχε απαγορευτεί να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία λόγω -αδιευκρίνιστων- παραβάσεων των κανονισμών για τα τρόφιμα σε πρόσφατη ημερομηνία που επίσης δεν διευκρινίζεται. «Γιατί τώρα; Ίσως οι Σέρβοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την παρούσα κατάσταση και να εισέλθουν στη [ρωσική] αγορά όσο περισσότερο γίνεται» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.