Η Γερουσία της Χιλής υπερψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση πλαστικής σακούλας για αγορές στα καταστήματα, γεγονός που κατέστησε τη Χιλή ως την πρώτη χώρα στην Αμερική που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα περιττά απορρίμματα.

Ads

Το μέτρο, το οποίο απαγόρευσε αρχικά τις πλαστικές σακούλες στην περιοχή της Παταγονίας, εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Γερουσία και το νέο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων της χώρας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρσέλα Κουμπίγιος, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτισμικού χαρακτήρα αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και να αντικατασταθούν οι πλαστικές σακούλες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαινίασε και ιστοσελίδα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον νέο νόμο, η οποία αναφέρει ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες για τις αγορές σε καταστήματα, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν έως και δύο χρόνια προκειμένου να συμμορφωθούν. Οι βιοδιασπώμενες σακούλες δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες στη Χιλή.

Ads

Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν εργαστεί σε αυτήν την πρωτοβουλία τα τελευταία δέκα χρόνια. Πέρυσι, σε μία άλλη καινοτόμο περιβαλλοντική πρωτοβουλία, το Κογκρέσο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες σε τουλάχιστον δώδεκα παράκτιες κοινότητες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών, η Χιλή χρησιμοποιεί 3,4 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ετησίως, περίπου 190 ανά άτομο.

Οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες κυκλοφόρησαν ευρέως στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χρειάζονται δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται για περίπου 15 έως 30 λεπτά και στη συνέχεια χρειάζονται περίπου 400 χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι περίπου 100 εκατομμύρια θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης των πλαστικών.