Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν Σομαλοί πειρατές, στη Γερμανία, για πρώτη φορά από τη μέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε την έναρξη της επιχείρησης κατά της πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, το 2008. Η υπόθεση φαίνεται ξεκάθαροι – οι δέκα κατηγορούμενοι άντρες συνελήφθησαν επ’αυτοφώρο. Παρόλα αυτά, η υπόθεση προκαλεί πονοκέφαλο στις γερμανικές αρχές: θα είναι αυτή η δίκη η πρώτη από πλήθος άλλων;

Ads

Ο καπετάνιος Hans Lodder και οι ολλανδικές ειδικές δυνάμεις του ήταν αυτοί που έφεραν σε πέρας την εντυπωσιακή επιχείρηση στον Ινδικό Ωκεανό, 600 χλμ μακριά από τις ακτές της Σομαλίας, στο γερμανικό φορτηγό-πλοίο MS Taipan όπου συνέλαβαν τους 10 Σομαλούς οι οποίοι είχαν καταλάβει το σκάφος. Ήταν η πιο επιτυχημένη επιχείρηση κατά των πειρατών στον Κόλπο του Aden, με 10 συλληφθέντες και καμία απώλεια από τη μεριά των δυνάμεων ασφαλείας – μοναχά μια ελαφρά διάσειση ενός στρατιώτη.

Η επιχείρηση όμως προκάλεσε προβλήματα ειδικά για την γερμανική κυβέρνηση. Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, αναμένεται να μεταφερθούν οι 10 κατηγορούμενοι για πειρατεία στην Γερμανία προκειμένου να δικαστούν στο Αμβούργο – και πιθανότατα δεν θα είναι οι τελευταίοι που θα εκδοθούν στην Γερμανία. Μέχρι πρόσφατα, οι δυτικές χώρες κατάφερναν να στέλνουν τους συλληφθέντες υπόπτους για πειρατεία στην Κένυα, για να δικαστούν εκεί. Αλλά τώρα, οι Κενυάτες αρνούνται να συνεργαστούν και δεν υπάρχει άλλη αφρικανική χώρα διαθέσιμη να λάβει αυτό το ρόλο.

Βίαιη επίθεση

Το πιο πρόσφατο περιστατικό πειρατείας που σημειώθηκε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί τραγικά, επειδή ήταν πιο βίαιο απ’ ότι αναφέρθηκε αρχικά. Μισή ώρα μόλις μετά τον εντοπισμό ύποπτου ταχύπλοου που κατευθυνόταν προς το MS Taipan, τη Δευτέρα του Πάσχα, βαριά οπλισμένοι Σομαλοί ήταν ήδη στο κατάστρωμα βάλλοντας με Kalashnikov κατά της γέφυρας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο καπετάνιος του MS Taipan Dierk E. έστειλε τους περισσότερους ναυτικούς σε ασφαλή καμπίνα, και σταμάτησε τις μηχανές για καταστήσει αδύνατες τις μανούβρες του πλοίου. Έκανε επείγουσα κλήση στην ναυτιλιακή του εταιρεία και την αντιπειρατική αποστολή της Ε.Ε., Atalanta, πριν καταφύγει και ο ίδιος στον ασφαλή χώρο μαζί με το πλήρωμα, στο αμπάρι.

Ads

Οι Ολλανδοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση μοναχά επειδή ολόκληρο το πλήρωμα είχε βρει καταφύγιο στην καμπίνα ασφαλείας, κι έτσι η κυβέρνηση από τη Χάγη έδωσε το πράσινο φως. Ζητήθηκε και η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν προέβαλλε καμία ένσταση.

Στη συνέχεια, όλα έγιναν πολύ γρήγορα: οι Ολλανδοί μετέφεραν τις ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερο στο MS Taipan, αφού άνοιξε πυρ με οπλοπολυβόλο στη γέφυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι πειρατές. Γρήγορα, οι Σομαλοί παραδόθηκαν και η όλη επιχείρηση δεν κράτησε πάνω από 15 λεπτά. Οι Ολλανδοί συνέλεξαν 5 Kalashnikov, 2 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και δυο πιστόλια.

Οι Ολλανδοί εξεπλάγησαν όταν μεταξύ των συλληφθέντων ανακάλυψαν και έναν που είχαν ξανασυναντήσει – τότε είχε ισχυριστεί ότι ήταν ένας φτωχός ψαράς. Οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν στο Eindhoven όπου τους περίμεναν ήδη τα αιτήματα έκδοσης. Τα εντάλματα σύλληψης τους κατηγορούν για απόπειρα απαγωγής με σκοπό τον εκβιασμό και την επίθεση στην διεθνή ναυτιλία, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τουλάχιστον 5 έτη κάθειρξης.

Στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν ισχυρές αποδείξεις, αφού οι Σομαλοί πιάστηκαν στα πράσα, υπάρχει πλήθος μαρτύρων και οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ποινικών Ερευνών συνέλεξε στοιχεία από το Ντουμπάι, όπου το MS Taipan επιδιορθώνεται.

Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά ωστόσο, για την πιο θεαματική δίκη πειρατών που θα γίνει από τις μέρες του Klaus Störtebeker, του διάσημου Γερμανού πειρατή που έζησε τον 14ο αιώνα. Το Βερολίνο θα προτιμούσε να είχε αποφύγει τη δίκη στη Γερμανία. Αλλά οι Ολλανδοί απείλησαν να απελευθερώσουν τους 10 Σομαλούς αν οι Γερμανοί δεν εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης.

Η Κένυα ακυρώνει τη συνεργασία

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει στην Κένυα εκατομμύρια δολαρίων για να λάβει χώρα σε αφρικανικά εδάφη η νομική επίλυση του ζητήματος της πειρατείας. Αλλά οι ελπίδες τους σκορπίστηκαν, αφού η Κένυα ακύρωσε την συμφωνία για συνεργασία, δηλώνοντας ότι το Κενυατικό Ποινικό Σύστημα ήταν υπερκορεσμένο με υποθέσεις πειρατείας και ότι οι φυλακές της ήταν περισσότερο από γεμάτες. Πιθανόν η συμφωνία να ακυρώθηκε επειδή πρόσφατα οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στα εδάφη της στο Γενικό Εισαγγελέα της Κένυας, Στρατηγό Amos Wako, αφού η κυβέρνηση του Ομπάμα τον θεωρεί ύποπτο για διαφθορά.

Επιπλέον, πρόβλημα δημιούργησε και το γεγονός ότι με γερμανική βοήθεια ανακαινίστηκαν οι φυλακές Shimo La Tewa στη Μομπάσα, για τους κρατούμενους υπόπτους για πειρατεία. Έτσι, η Κένυα λέει ότι οι Κενυάτες κρατούμενοι διαμαρτύρονται ότι νιώθουν ως κρατούμενοι δεύτερης κατηγορίας, με τους Σομαλούς να λαμβάνουν πολύ καλύτερη μεταχείριση.

Κι έτσι, η δίκη αυτή αποτελεί εφιάλτη για πολλά υπουργεία της Γερμανίας. Πάνω και πέρα από τους φόβους για επιβάρυνση του ποινικού δικαστικού συστήματος, αυτό που προκαλεί φόβο είναι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου από τους κρατούμενους Σομαλούς. Είναι πρακτικά αδύνατον να εκδοθούν άτομα στο υπό διάλυση κράτος της Σομαλίας.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αφρική, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle προσέφερε στην φτωχότατη Τανζανία ανεπτυγμένη βοήθεια με αντάλλαγμα την αποδοχή και την ποινική δίωξη των υπόπτων για πειρατεία Αλλά η Τανζανία αρνήθηκε την προσφορά μέχρι στιγμής.

Πηγή: Spiegel Online